Inside: Zuivelmarkt

Handel in fosfaat wordt steeds dunner

16 Mei 2018 - Wouter Baan

De handel in fosfaatrechten is rustig te noemen. Daarmee toont de markt tekenen van stabiliteit. Wel zoeken de prijzen langzaamaan hogere niveaus op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de opvattingen per handelaar enigszins uiteenlopen, is de handel niet wild te noemen. Wel nemen de prijzen meer afstand van de €180 per recht (netto koop). Een prijsniveau van €183 per recht is een veelgenoemd niveau. Het aanbod op dit niveau begint echter wel op te drogen. Aangezien de markt wat omhoog is gekomen, stijgt de DCA-notering fosfaatrechten deze week met €2,50 tot €183,50 per kilo. De portiegroottes liggen rond de 300 kilo. 

Verkopende partijen tillen ondergrens omhoog 

De verkopende partijen beginnen in toenemende mate in te zetten op prijsniveaus vanaf €185 per recht. De kopende partijen willen hier echter (nog) niet aan beginnen. Handelaren laten weten dat de verhandelde volumes, sinds de start van het jaar, een dalende lijn laten zien. In januari zijn verreweg de meeste kilo’s fosfaat verhandeld en in maart weer meer dan februari. Sinds maart zijn de verhandelde volumes echter dalende, zo laten handelaren weten. 

Duidelijk beeld door Gecombineerde opgave
Afgelopen week hebben veel melkveehouders de laatste hand gelegd aan het invullen van de Gecombineerde opgave. Hierdoor heeft bijna iedereen de eventuele overschotten/tekorten in beeld. De inschatting is dat veel melkveehouders de benodigde fosfaatruime inmiddels redelijk hebben afgedekt. Tegelijkertijd zijn er volgens handelaren ook nog melkveehouders bij die bijvoorbeeld nog meer dan 1.000 kilo fosfaat moeten kopen.

De onderhuidse koopinteresse maakt de markt enigszins grillig. De kooplust van een paar grote spelers kan het aanbod laten verdampen. Veel kopers hanteren doorgaans echter gespreide aankoopmomenten, waardoor rekening wordt gehouden met stabiele tot licht aantrekkende prijzen.

DCA-notering fosfaatrechten Prijsrange (week 19)  Aantal opgaven Gemiddelde
€183,50 (+€2,50) €182,50 - €184,50 7 €183,50
Toelichting DCA-Markten: 
De handel in fosfaatrechten kent opnieuw een rustige week. Wel zijn de opgaven (en daarmee de notering) iets gestegen. Het aanbod begint echter wel op te drogen, waardoor de verkopende partijen inzetten op hogere prijzen (€185 per recht). Kopende partijen happen hier nog niet op toe. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden