Verdere stijging voorzien

Fosfaatrechten nog niet op hoogtepunt

17 Mei 2018 - Herma van den Pol - 1 reactie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) deelde tot nu toe 85,4 miljoen kilo aan fosfaatrechten uit. Dat is iets meer dan 0,5% boven het sectorale plafond, maar landbouwminister Carola Schouten stelt dat de toegekende fosfaatrechten nog niet op hun hoogtepunt zijn. Juist dat levert een dilemma op.

Het CBS presenteerde in mei een rooskleurige prognose voor de fosfaatproductie in de melkveehouderij. Zo blijft de sector, met een geschatte productie van 83,3 miljoen kilo, netjes onder het plafond (wat gebruikt wordt onder de Nitraatrichtlijn). Daar staat echter tegenover dat de toegekende fosfaatrechten tot nu toe een productie van 85,4 miljoen kilo toestaan. 

Verdere stijging mogelijk
"Ik verwacht dat hier een beperkte stijging in zal optreden, omdat de beoordeling van de knelgevallen op dit moment nog gaande is", meldt Schouten. Daarnaast lopen er nog bezwaar- en beroepsprocedures omtrent de toekenningbesluiten. Het levert Schouten een lastige situatie op, want de Europese Commissie stelt dat het aantal toegekende rechten onder het Europese plafond moet worden gebracht, zo laat de minister in een brief aan de Tweede Kamer weten. 

Gevaar van verdere generieke korting niet verdwenen

Dit houdt in dat de prognose van het CBS hoopgevend is, maar het betekent ook dat het aantal toegekende rechten meer gewicht in de schaal legt. Het maakt ook dat het gevaar van een verdere generieke korting nog niet verdwenen is, hoewel Schouten daar niets over meldt in deze context. Wel geeft zij aan dat de oplossing voor de vleesveehouders, ook de melkveehouders kan helpen.

Starters krijgen hulp
De generieke korting wordt wel genoemd in samenhang met de knelgevallen. Die mag namelijk geen verdere korting voor niet-grondgebonden bedrijven opleveren. Het betekent niet dat ze helemaal in de kou blijven staan, want Schouten gaat haar best doen om starters te helpen. Zo is ze in overleg met de Europese Commissie om ook de starters die nog geen melk leverden op 2 juli 2015 toch te kunnen helpen.

In het geval van de bedrijven die fors investeerden in verduurzaming, ziet Schouten geen kans om de groep scherp af te bakenen. "Ik spreek hierbij wel nogmaals de banken aan om tot het uiterste te gaan om deze ondernemers te ondersteunen in de aanloopfase van het stelsel van fosfaatrechten. Ik verwacht dat zij hun verantwoordelijkheid zullen nemen en zich zullen inspannen om te voorkomen dat toekomstgerichte bedrijven noodgedwongen moeten stoppen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
+jeroen 17 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878573/fosfaatrechten-nog-niet-op-hoogtepunt][/url]
Banken hun best gaan doen????
Zo raar heb ik het nog nooit gehoord De banken zijn je beste vriend als alles goed gaat maar zodra er iets niet goed gaat hebben ze maar 1 ding voor ogen Hun geld terug krijgen!!!
Dus vrienden melkveehouders die in de problemen zijn gekomen VERWACHT NIETS VAN DE BANKEN EN VOORAL NIET VAN DE RABO.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden