Inside: Zuivelmarkt

Room en boter zijn toonzetters in de markt

20 Mei 2018 - Herma van den Pol

Waar de melkprijzen een dalende trend laten zien, gaat dit niet op voor spotmelk. Room en boter blijken belangrijke toonzetters in de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkaanvoer bevindt zich rond het hoogste punt en dat is elk jaar weer een uitdaging voor de markt. Is er genoeg verwerkingscapaciteit beschikbaar? Lukt het om de logistiek rondom de melktransporten goed te krijgen, en welk effect hebben de gebroken weken?

(Tekst gaat verder onder de grafiek)

Het weer helpt
De combinatie van een laat voorjaar, en daardoor minder melk in West-Europa en zonnig weer (wat de vraag naar vers aanjaagt) blijkt goed uit te pakken. In week 19 staat de prijs voor vrije melk alweer op €31,50 per 100 kilo. 

(Tekst gaat verder onder de grafiek)

Vooral de prijzen van room en boter laten ferme stijgingen zien, maar dit kan alleen tot waarde gebracht worden wanneer ook de prijs van magere melkpoeder toeneemt. Dat moment is nu gekomen, want melkpoeder heeft een bodem gevonden en trekt weer aan. Met €1.490 per ton ligt de prijs nog wel ruim onder het niveau van interventie.

Dit artikel is onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Melk & Voer Pro, waarin ook aandacht wordt besteed aan de melkaanvoer, de rentemarkt en de fosfaatrechtenhandel. Klik hier om het Trendrapport te lezen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden