Inside: Zuivelmarkt

Nog tientallen blokkades door fouten I&R

25 Mei 2018 - Herma van den Pol

Er zijn nog tientallen bedrijven geblokkeerd als gevolg van fouten in het Identificatie- en Registratiesysteem (I&R). Het gaat om de melkveehouders die bij de eerste lichting van initieel geblokkeerde bedrijven behoren, maar ook om bedrijven die behoren tot fase 2. Het streven is om de naheffingen voor het fosfaatreductieplan 2017 in juni de deur uit te doen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), laat aan de Tweede Kamer weten dat van de 2.200 initieel geblokkeerde bedrijven er nog 41 geblokkeerd zijn. Hier ontbreken de resultaten van het DNA-onderzoek nog of is de situatie ‘complex’. Er is dan in ieder geval meer inspanning van de veehouder nodig om de registratie weer op orde te brengen.  

Fysieke inspecties
Naast deze bedrijven, zijn er nog 100 bedrijven waar een fysieke inspectie nodig was. Daarvan zijn ondertussen 83 bedrijven gecontroleerd en voor 1 juni moeten ook de andere inspecties klaar zijn. Welk aandeel er daarna vrijgegeven wordt, is nog niet bekend. Dit omdat er nog aanvullende informatie, DNA-bewijs of inspecties nodig kunnen zijn om de zaken op orde te brengen. 

Het streven is om in juni de beschikkingen de deur uit doen. "Dit met uitzondering van de bedrijven waarbij de registratie nog niet zodanig is gecorrigeerd dat er een nacalculatie kan worden uitgevoerd, of waarbij op basis van lopende rechtszaken nog geen beschikking mogelijk is", zo meldt Schouten.

Melkgevende koeien zonder kalf
In fase 2 zijn ook nog 42 bedrijven geblokkeerd; daar waar melkgevende koeien zonder geregistreerd (dood)kalf rondlopen. Nog eens 60 bedrijven krijgen te maken met inspecties. "Dit zijn de bedrijven met de meest opvallende gegevens." Die dienen als steekproef om te bepalen of er nog meer bedrijven onderzocht moeten worden. 

De fraude is daarmee teruggebracht tot minder dan 100 bedrijven, waarvan nog niet gezegd kan worden of het om bewuste fouten gaat of om slordigheden. Achter de schermen wordt ondertussen hard gewerkt aan de verbetering van het I&R-systeem. In het kader daarvan toetsten handelaren en veehouders de aanbevelingen. Nu vindt er zogenaamde HUF-toets plaats, waarna bepaald wordt welke voorstellen worden opgepakt.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden