Analyse Countus Melkvee Index

Melkveehouderij nadert top in rendement

29 Mei 2018 - 1 reactie

De maand mei levert opnieuw plussen op in het rendement van het melkveebedrijf. De melkveehouderij nadert nu echter wel de top, zo blijkt uit de Countus Melkvee Index. Dit kan in het veld wel anders ervaren worden, mede door de tegendraadse beweging in de melkprijzen.

De Countus Melkvee Index, samengesteld met DCA, slaagt erin om tot week 20 een verhoging neer te zetten; van 154,70 punten in week 17 stijgt de Index naar 160,70 punten in week 20. Het 10-jarig gemiddelde geldt als 100. De prognose laat zien dat er nog een klein beetje ruimte naar boven is, maar dat de sector daarna een stabiele periode tegemoet kan zien.

Boter op hoogste punt?
Deze stabiele trend komt ook naar voren in de ontwikkelingen op de termijnmarkt. Zo kon magere melkpoeder een ferme stap omhoog zetten, en nadert de prijs voor het eerst in lange tijd weer de €1.600 per ton. In boter blijkt nog maar weinig ruimte te zijn voor een verdere verhoging.

Boterprijs nadert hoogste punt

Wat de termijnmarkt laat zien, komt ook tot uiting in de fysieke markt. Zo is boter duur genoeg om, in combinatie met een iets duurder eiwit, weer een aantrekkelijke bestemming te worden voor melk. Iets wat doorgaans betekent dat de productie gaat toenemen, maar dit moet de praktijk nog uitwijzen.

De plussen op de termijnmarkt gingen tot nu toe aan de melkprijs voorbij. Iets wat enerzijds te maken heeft met de stijgende trend die de melkaanvoer in het voorjaar laat zien, maar anderzijds ook met de hoge melkprijzen van eind 2017. Die werden niet door de markt gesteund, wat inhoudt dat er verliezen goedgemaakt moeten worden. Hierbij geldt wel dat verwerkers konden voorkomen dat melkveehouders de laagste prijzen uitbetaald kregen.  

Plussen in veeprijzen
De verwaarding van melk is de belangrijkste factor in het rendement van de melkveehouderij. Tegelijkertijd zijn de veeprijzen verder aangetrokken, vooral voor kalveren. Wat minder gunstig is, zijn de brokprijzen die de laatste maanden gestaag toenamen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
dth 29 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878671/melkveehouderij-nadert-top-in-rendement][/url]
Merk er niets van, van dit geleuter!

Rendement melkveebedrijf top, terwijl we 10 cent van de melk af hebben...ivm vorig jaar?!?! Kun je beter niets schrijven
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox