Nieuws Fosfaatrechten

200 melkveehouders failliet, wie volgt?

13 Juni 2018 - Herma van den Pol - 35 reacties

Ongeveer 200 melkveehouders zijn technisch failliet en nog eens 150 volgen bijna direct. In totaal staan circa 800 melkveehouders met de rug tegen de muur, wat neerkomt op iets meer dan 4% van de Nederlandse melkveehouderij. Er is een brandbrief en er kan een petitie getekend worden, maar als het nodig is komt Innovatief uit de Knel met meer acties.

Zo'n 800 melkveehouders zitten in de knel, maar zijn volgens de regels geen knelgeval. Henk Antonissen, die de melkveehouders vertegenwoordigt, stelt dat ze een tijdje terug dicht bij een oplossing waren. Echter, in 5 minuten tijd werd uren werk tenietgedaan. Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), gaf aan niets te kunnen doen en riep de banken nogmaals op te helpen.

Slachtoffers
Achter de schermen hebben de spanningen rondom de nieuwe regelgeving en de langdurige onduidelijkheid al voor slachtoffers gezorgd. De impact van de beslissing van Schouten om niet te helpen, is dan ook groot. "De melkveehouders hebben veel veerkracht en gaan elke dag weer aan het werk. Om door te kunnen gaan, worden alle financiële middelen (die aangesproken kunnen worden) aangesproken om de adem erin te houden", stelt Antonissen. 

Op vergunningen moet je kunnen bouwen

De voorman ziet echter ook dat er veel is dat de buitenwereld niet weet en daar proberen ze met een brandbrief en petitie verandering in te brengen. Een brief die ondertekend werd door onder meer Hennie Verhoeven, beleidsgerichte milieukundige. Op Twitter motiveert ze haar steun als volgt: "Als vergunningen worden afgegeven, moeten ondernemers daarop kunnen bouwen. Dat geldt voor deze groep, maar feitelijk voor alle ondernemers! Zo makkelijk bedrijven kapot maken moeten we in Nederland niet gewoon vinden."

Boete in het verschiet
Van de 800 melkveebedrijven blijkt ongeveer 25% al technisch failliet te zijn. "Het zijn bedrijven die bijvoorbeeld op basis van de fosfaatrechten 100 koeien te veel hebben. Ze hebben het melkgeld nodig om de rekeningen te betalen, maar weten tegelijkertijd dat er volgend jaar een boete volgt. Dat is een economisch delict en de boetes zijn vrij stevig." Het houdt feitelijk in dat wanneer de koeien weggaan, de rekeningen niet meer betaald kunnen worden en de bedrijven de deuren moeten sluiten.  

"Na deze bedrijven volgen er waarschijnlijk nog eens 150 bedrijven. Die bedrijven moeten nu door de accountant uit laten rekenen wat de werkelijke stand van zaken is. Soms kan het er op de rekening-courant nog redelijk goed uitzien, maar wanneer de zaken doorgerekend worden blijkt de situatie heel anders."

Tijd dringt
Voor de melkveehouders, die feitelijk al sinds 2 juli 2015 schaakmat staan, begint de tijd nu te dringen. Het gaat om grote bedragen, maar voor veel veehouders is de emotionele waarde nog groter. Tot nog toe heeft de overheid aangegeven niets te kunnen doen, toch geven de veehouders niet op. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
35 reacties
Gerard 13 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878872/200-melkveehouders-failliet-wie-volgt][/url]
moet niet gekker worden heb begrip voor de hard werkende veehouders
Joop 13 Juni 2018
Verschrikkelijk dit soort verhalen maar het blijft wel zo als deze 800 gevallen geholpen zouden worden de rest van de sector moet bloeden en dat zou helemaal te zot voor woorden zijn
Het blijf t een bedrijfsrisico die genomen is in bijna alle gevallen met goedvinden van de banken. De banken zijn nu aan zet maar die verschuilen zich achter hun beleid Minister Schouten moet veel meer druk uitoefenen op de banken.
Hoefje 13 Juni 2018
Precies daar gaat het om,wij hebben grond genoeg,alle maar dan ook alle vergunningen binnen,vader werd ziek stal kwam niet af,het is kort door de bocht gezegd maar je laat een burger een huis kopen waar onontkoombare verplichtingen mee gemoeid gaan en zegd 2 weken voor de oplevering dat hij maar de helft mag bewonen nou ik kan je vertellen dat Nederland op zijn kop staat. Als dit doorgaat gaan wij en vele boeren met ons naar de gallemiezen.
dth 13 Juni 2018
Het gaat allemaal over
34 c niemand kan het doen, voor bedrijf richting future!!!!!!
ze rekenen ermet in plannen, maar ze zitten er dik boven.
Bob 13 Juni 2018
In november 2014 heeft Dijksma al gezegd da melkveehouders tegen het fosfaatplafond aanliepen, dan kan het niet zo zijn dat andere melkveehouders die ( bijna)niet zijn gegroeid daar de rekening van krijgen.
Ook hier zijn jonge melkveehouders die verder willen.
Ik geloof dat veel melkveehouders hebben gegokt op een knelgevallen regeling net als in het tijdperk van het quotum en nu bedrogen uitkomen.
Ik zou zeggen, laat de overheid deze groep boeren deels schadeloos stellen,ze hebben daar ook nieuwe gebouwen voor terug, want ze hebben in feite niks verkeerd gedaan en dan hoeft de rest daar niet voor op te draaien!!!!
Gerrit 13 Juni 2018
Deze bedrijven moeten niet zeuren. Deze dachten even slim te zijn door fors uit te groeien. Nu krijgen ze het lid op de neus. Ik vind dan ook dat de minister voet bij stuk moet houden, regels zijn regels, dat geldt voor iedereen ook voor die 800 bedrijven.
Joop 13 Juni 2018
De Rabo moet maar eens nadenken wie ze zijn en waar ze groot door zijn geworden Ze kunnen ook voor een jaar de sponsor gelden besteden aan deze groep rundveehouders zijn ze zeker uit de problemen en de Rabo kweekt wat goodwill bij de boeren (hebben ze wel nodig).
erik 13 Juni 2018
Als ze eens 5-10 hectare grond verkopen en daarvoor fosfaatrechten aankopen kan de stal vol en de rekeningen betaald blijven.
Karel 13 Juni 2018
Volgens mij zitten er meer abn amro klanten in de problemen, want daar kon het niet gek genoeg gaan.
Grond onder je bedrijf vandaan en rest is niks meer waard.
Hetzelfde met fosfaatrechten die moeten niet gefinancierd worden, het is immers allemaal lucht.Als ik een stoppen melkveehouder was verkocht ik snel de rechten.Je moet wel gek zijn als je meer dan €200 / kg fosfaat betaald.
Abonnee
dth 13 Juni 2018
Juist Gerrit , die bedrijven dachten slim te zijn, en een grote mond blabla.
Nu ook rustig praten en zelf oplossen, ipv oeverloos lopen janken
Hans 13 Juni 2018
Voor knelgevallen,zou de overheid een schade kunnen betalen,
Dus dat moet niet van de overige boeren komen.
Die zijn al gekort in koeien.
Kyra 13 Juni 2018
Nee, niet alleen de zogenaamde knelgevallen die zich gebundeld hebben zitten door alles in de problemen. Wat denk je van bedrijven met uitgeschaard vee die ze niet op naam krijgen? En wanneer komt er eens uitzicht waar we naar toe moeten. Dit duurt te lang
piet 13 Juni 2018
Niet lullen Gerrit!! Wat zijn regel? Vandaag dit, morgen dat? Iedereen heeft voldaan aan de toenmalige wet- en regelgeving. Lekker makkelijk ja, om achteraf een groep buiten te sluiten als blijkt dat mensen aan het "roer" niet deugen. Boeren zij niet mensen, ze hebben sturing nodig. Het individu aansprakelijk stellen zovan "je had het kunnen weten" is te zot voor woorden. De voorstellen die IUDK doet schaad de overige boeren niet
Gerrit 13 Juni 2018
Piet, ben jij één van die 800. Nu staan ze janken om dingen die ze zich zelf hebben aan gedaan. Deze maatregel kon je vooraf zien aankomen. Die Agnes ook (boer zoekt vrouw), eigen schuld dikke bult. Ik heb geen medelijden.
Ik ben gelukkig niet de enige die er zo over denkt.
Roel 13 Juni 2018
Gerrit, waarom zo gefrustreerd? Waar ben je bang voor
Jpk 13 Juni 2018
De sector wordt uitgerookt onder aanvoering van mevr schouten en dhr de groot van d66 kijk naar belgie krijgen vostschade vergoed de belgen zijn zuinig op de landbouwsector in ned is alleen maar belangrijk toerisme en natura 2000
Gerrit 13 Juni 2018
Roel, Ik ben niet gefrustreerd of bang. Ik kijk als gepensioneerd melkveehouder nuchter tegen deze maatregelen aan. Zonder uitbreiding hebben wij ook koeien naar de slacht gebracht. Dat doet zeer, maar helaas. De regels zijn nu één maal zo. De zoon die het bedrijf heeft overgenomen, staat met de zelfde gedachte hierin.
Abonnee
Nico 13 Juni 2018
Als je als ondernemer blind bent voor risico's zal je nu op de blaren moeten zitten. Gegokt en verloren. Als die signalen niet wilde zien omdat je in een kokervisie zat na afschaffing van het melkquotum moeten nu niet roepen dat het aan anderen ligt dat ze naast de pot pissen. Boeren die niet gegroeid zijn of wel risicobewust gehandeld hebben laten inleveren dat vind ik pas onrechtvaardig.
Johan 13 Juni 2018
Gerrit, gedraag je dan normaal! Op deze manier ben je geen voorbeeld voor je eigen zoon. Volgens mij heb je ook niet meer de mogelijkheid om bij je eigen zoon "in de keuken" te kijken. Achter de schermen is de wereld toch anders
Abonnee
Kjol 13 Juni 2018
Joop schreef:
De Rabo moet maar eens nadenken wie ze zijn en waar ze groot door zijn geworden Ze kunnen ook voor een jaar de sponsor gelden besteden aan deze groep rundveehouders zijn ze zeker uit de problemen en de Rabo kweekt wat goodwill bij de boeren (hebben ze wel nodig).


Begrijp niet waar je het over hebt, banken trokken vroeger de stekker ook uit verliesgevende bedrijven.
Bedoel je te zeggen dat een bank een zinkend schip moet droogpompen? Dan ben je wereld vreemd, juist de slechte bedrijven zsm weg saneren, dan komt er ruimte voor de rest die wel door kunnen, zombie bedrijven heeft niemand wat aan.
voor niks melker 13 Juni 2018
Misschien kunnen ze de toffe collega,s die met voorkennis nog snel een stal hebben gebouwd en wel fosfaat rechten hebben gekregen eens extra korten om daar de echte knel gevallen mee tehelpen.
Huug 13 Juni 2018
Schouten moet gewoon rechten kopen voor knelgevallen dan hoeft ook niemand in te leveren er is geld zat kijk naar zuid Europa
Dirk 14 Juni 2018
Beste mensen er is niets nieuws onder de zon 34 jaar geleden overkwam mij en vele met mij hetzelfde bij de invoering van het melkquotum net de stal klaar 20% ekstra vaarzen ,en toen werden we direct 20% quotum gekort ,we kregen van niemand steun ,vervolgens belde de verpachter ,dat ik niet moest denken dat het melkquotum van mij was maar van hem als ik het niet zou redden ,kon hij niets voor m,n stal geven en was in ieder geval de helft an het quotum van hem ,We laten ons weer misbruiken ,als gevolg van onze tomeloze drang om boer te zijn .
Peters 14 Juni 2018
Een ondernemer koopt geld bij de bank, voer bij de voerboer, enz. Niet achteraf gaan lullen, je was er zelf bij en vond zo'n grote stal heel stoer. Je bent ondernemer of niet (hobbyist).
Boer Henk 14 Juni 2018
De banken moeten de afschrijfperiode van fosfaat verlengen van 5 naar 25 jaar dan wordt het per jaar per koe goedkoper om fosfaat aan te kopen.
tinus 14 Juni 2018
gewoon wat grond verkopen en rechten terugkopen probleem opgelost....
Abonnee
dth 14 Juni 2018
Boer Henk schreef:
De banken moeten de afschrijfperiode van fosfaat verlengen van 5 naar 25 jaar dan wordt het per jaar per koe goedkoper om fosfaat aan te kopen.



Kom nou toch, je halve werkleven opofferen om wat rechten terug te verdienen, nee super van de banken om het strak op 5 jaar te zetten, en te houden!
Huug 14 Juni 2018
Voor niks Melker , briljant idee
Realist 14 Juni 2018
als je het zover laat komen dat milieu lobbyisten op het westelijk halfrond de massa kunnen bespelen wordt uiteindelijk de maatschappij aangestuurd door een stel minkukels
Huug 14 Juni 2018
Voor niks Melker, briljant idee!
Kiwi 14 Juni 2018
Wie is er eigelijk verantwoordelijk voor zijn eigen bedrijf .....beslissingen .....leningenDe bank. De Regering JIJ JEZELF En niemand anders......
schoenmakers1 15 Juni 2018
wie mag er nog beslissen op zijn eigen bedrijf?

wie mag het risico dragen van de beslissingen?
Abonnee
Dirk 15 Juni 2018
Die reactie van Dirk op 13-06-18 07.33 is niet van mij. Die Dirk is geen insider
schoenmakers1 15 Juni 2018
schoenmakers1 schreef:
wie mag er nog beslissen op zijn eigen bedrijf?

wie mag het risico dragen van de beslissingen?

de ambtenaar beslist heden ten dagen,

de boer mag het risico lopen
Abonnee
Jan 15 Juni 2018
Kiwi schreef:
Wie is er eigelijk verantwoordelijk voor zijn eigen bedrijf .....beslissingen .....leningenDe bank. De Regering JIJ JEZELF En niemand anders......


Helaas beslissen anderen dat ze jouw latente rechten opeisen.
Helaas hebben we nu geen oplossing meer, de landbouw had de verkeerde mensen aan het stuur. Maar ja ook met zijn allen zelf gekozen.
Op naar de volgende ronde.
Herder 17 Juni 2018
Wij hebben 30 lege plaatsen in de stal. Eigenlijk dus ook knelgeval. Nee zelf uit de knel komen daar ben je ondernemer voor.
Je wilt groeien van 100 naar 200? Prima maar zelf oplossen.
Voor ons is 8,3% korting ook te veel.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden