Nieuws Fosfaatrechten

Generieke korting nog niet uit beeld

20 Juni 2018 - Herma van den Pol - 10 reacties

Een verdere generieke korting accepteert LTO Nederland niet, maar ook de boeren niet. Jos Verstraten, lid van de vakgroep Melkveehouderij bij LTO Nederland, reageert op de dreiging van het teveel aan fosfaatrechten. De generieke korting is daarmee nog niet uit beeld.

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), maakte in de maand mei bekend dat de toegekende fosfaatrechten een productie van 85,4 miljoen kilo fosfaat toestaan en dit volume groeit nog. Dat is opmerkelijk, want het CBS maakte een prognose van 83,3 miljoen kilo fosfaat bekend. Dit ging vrijwel ongemerkt aan de melkveehouder voorbij, maar achter de schermen nemen de spanningen toe. Wat speelt er nu werkelijk in het fosfaatdossier?

Plotselinge omslag
De positieve cijfers van het CBS werden goed ontvangen en het zag er zelfs even naar uit dat er ruimte was om de melkveehouders (verzameld in Innovatief uit de Knel) te helpen. Niet veel later hing de vlag er plotseling anders bij. Het ziet ernaar uit dat er 2 zaken door elkaar lopen en dat kan weleens gevolgen voor de gehele sector hebben. Helemaal wanneer Schouten Brussel niet mee kan krijgen.

De feiten: op 2 juli 2015 worden de fosfaatrechten aangekondigd. Geen dierrechten om de melkveehouders de kans te geven op bedrijfsniveau ruimte te winnen via de Kringloopwijzer. Deze is er echter nog niet, mede als gevolg van problemen in de borging. Toch houdt Brussel de forfaitaire norm aan. Dit houdt in: zoveel melkproductie levert een vast getal op. In 2015 lag de gemiddelde melkaanvoer per koe op 8.473 kilo, dus 42 kilo fosfaat.  

Succes via voerspoor
Om de fosfaatproductie omlaag te brengen tot 84,9 miljoen kilo fosfaat, ging de Nederlandse melkveehouderij in 2017 aan de slag met het fosfaatreductieplan. Met name het voerspoor was zeer succesvol. Het leverde een reductie op, waarmee er vee behouden kon worden. Het probleem is dat het fosfaatrechtenstelsel, wat per 1 januari 2018 in werking getreden is, als basis de forfaitaire norm kent. Voor de uiteindelijke productie van 2018 is de daadwerkelijke productie die het CBS monitort leidend.

Door die forfaitaire norm zijn er meer rechten uitgedeeld

"Door die forfaitaire norm, gekoppeld aan het aantal uitgedeelde rechten, zijn er meer rechten uitgedeeld dan bedoeld was", zegt Verstraten. De ZLTO-voorman legt uit dat de rechten in 2017 niet ingevoerd mochten worden. Dit omdat de te hoge productie (gekoppeld aan de rechten) zou betekenen dat er staatssteun uitgedeeld wordt. "Dat is nu toch gebeurd."

Staatsteun
Het betekent dat minister Schouten aan Brussel moet uitleggen dat de werkelijke productie lager ligt, en er daardoor dus geen sprake is van staatsteun. Tegelijkertijd heeft de minister aangegeven dat Brussel wil dat het aantal rechten aan het begin van het systeem onder de 84,9 miljoen kilo fosfaat ligt (het fosfaatplafond voor melkvee).

Worden de dieraantallen die het CBS opgeteld heeft en de forfaitaire norm genomen, dan gaat de fosfaatproductie verder uitlopen op het plafond. "Wordt de forfaitaire norm voor 2018 bijgesteld, dan is het opletten dat er niet alsnog meer vee gehouden gaat worden", stelt Verstraten. De andere kant van de medaille is dat wanneer de werkelijke fosfaatproductie als leidend genomen is (bij het toekennen van rechten) er minder rechten uitgedeeld zouden zijn.

De vrijstelling voor jongvee moet helpen om meer ruimte te scheppen voor de melkveehouders, zo werd het in de brief in mei verwoord. Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, stelt dat hij dit nog moet zien. "Een eis zou zijn dat de dieren direct aan het slachthuis geleverd moeten worden, en dan wordt de vrijstelling minder aantrekkelijk." Verstraten geeft ook aan dat wanneer dit fosfaat weggehaald wordt bij het melkvee, het ook uit het melkveefosfaatplafond moet en dan lost het niets op. 

Geen verdere korting?
Ondertussen nadert de volgende fosfaatmonitor. Daaruit moet blijken wat de werkelijke stand van zaken is en waar de melkveehouderij staat. Het probleem is echter dat het nog niet duidelijk is hoe de startpositie van de sector eruitziet. "Een verdere generieke korting (dan die 8,3%) accepteren wij niet, dat accepteren de boeren niet en dat accepteert LTO Nederland niet. Het is aan Schouten om Brussel ervan te overtuigen dat de koeien minder uitpoepen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
tem 20 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878952/generieke-korting-nog-niet-uit-beeld][/url]
een mooi gegochel met de cijfers.
mores 20 Juni 2018
Derogatie per bedrijf aan de hand van grondwatermonsters en weg met het fosfaatplafond zoals in Belgie is de oplossing voor al deze flauwekul
schoenmakers1 20 Juni 2018
de ministers en ambtenaren met het zelfde percentage korten op het inkomen, regeren is immers vooruit zien, heden ten dage doet men zomaar iets en als het later anders uitval al ze verwachten gaan ze achteraf de regels versnderen
Rosa 20 Juni 2018
2,5 GVE per hectare lijkt ons ook nog steeds een goede optie. Misschien in combinatie met grondwatermonsters. Of praat ik nu in eigen belang....
boerin 20 Juni 2018
Dit is weer tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen.....in geen andere sector was dit mogelijk geweest ! niet te geloven... en de overheid blijft maar toekijken zonder nu eens een keer ECHT actie te ondernemen !
surrogaat 20 Juni 2018
fosfaat in Nederland ;is de langst slepende eindeloze stress test voor melkveehouders.
Melkveehouders moeten aan de wetten van de maatschappij voldoen.
en daartussenin regeert de zuivelindustrie met,, selfmade"" wetten.
Abonnee
jan 20 Juni 2018
Het is grote Soap
Arjan 20 Juni 2018
ik ga met Rosa mee en grond gebonden !!!!en er is al een fosfaat probleem bij melkkoeien !!
mores 20 Juni 2018
Beste Rosa en Arjan grondgebonden heeft niets met het milieu te maken.
Ook bij 2,5 gve kunnen er forse overschrijdingen zijn in het nitraat in het grondwater.Intensieve bedrijven van boven 5 gve kunnen daar juist wel goed op scoren
Boerke 21 Juni 2018
En lees nergens de 10% die ingehouden wordt bij verkoop? Deze zit ook nog ergens in een potje. Begint een vuil spelletje te worden
Huug 22 Juni 2018
Ben al 33jaar veehouder heb nog nooit zulke suffe onnozele ondoor dachte regels van ambtenaren die geen idee hebben waar het nog over gaat,boeren worden te kijk gezet als stelletje bange schapen in een hok die ook nog niet eens durven terug te blèren met de LTO voorop ,wat een vertoning.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws fosfaat

Fosfaatmarkt langzaam iets beweeglijker

Analyse Fosfaat

Fosfaatkoper begint over jaargrens heen te kijken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden