Nieuws Landbouwtelling CBS

Ruim 1.000 stoppers in melkveehouderij

27 Juni 2018 - Wouter Baan - 6 reacties

Het aantal melkveebedrijven in Nederland is het afgelopen jaar fors harder gedaald dan in de jaren daarvoor, zo blijkt uit de landbouwtelling van het CBS. Meer dan 1.000 melkveebedrijven hebben de activiteiten in de achterliggende maanden gestaakt.

Uit de apriltelling, die wordt gebaseerd op de Gecombineerde opgave, blijkt dat het aantal melkveebedrijven is geslonken tot 17.050 stuks. In totaal hielden 1.010 melkveebedrijven het in de afgelopen maanden voorgezien. Een dergelijk hoog aantal stoppers kwam in de afgelopen jaren nooit voor.

Fosfaatreductieplan
Ter vergelijking: tussen 2013 en 2017 slonk het aantal melkveebedrijven met 500 (een gemiddelde van iets meer dan 100 per jaar). In het afgelopen jaar stopte een tienvoud van het gemiddelde in de 5 jaren daarvoor. In 2009 telde Nederland nog meer dan 20.000 melkveebedrijven. Mogelijk zijn een aantal melkveehouders geiten gaan houden. Het aantal bedrijven met geiten pluste namelijk met 270 tot 2.930 bedrijven.

De reden van het groeiend aantal stoppers is het fosfaatreductieplan, en in het verlengde daarvan de stoppersregeling. Afgelopen jaar werden 2 stoppersrondes uitgeschreven die allebei snel volliepen. De regelgeving omtrent fosfaat heeft veel impact gehad op de diverse melkveebedrijven, en nog steeds worstelen ondernemers met de invoering van het rechtsstelsel

Kaalslag in jongveestapel
Ten tijde van het reductieplan hebben veel (melk)veehouders noodgedwongen diep in hun veestapel gesneden. Zo komt de rundveestapel dit jaar voor het eerst sinds 2013 weer onder de 4 miljoen uit. Ook de melkveestapel slonk met 4% tot 1,63 miljoen koeien. De grootste kaalslag vond echter plaats in de jongveestapel. Dit aantal slonk namelijk met 162.000, oftewel 14%, tot 1,15 miljoen dieren.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
mt 27 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879064/ruim-1000-stoppers-in-melkveehouderij][/url]
Het is, en wordt een groot drama in de melkveehouderij.
J.g.p 27 Juni 2018
Altijd positief blijven colega’s!!
JW de kloet 27 Juni 2018
den haag krijgt wat ze wil zo
ae 27 Juni 2018
nertsen, toen varkens toen kippen en toen melkvee.
Binnenkort geiten. Deze sector is nog gevrijwaard dat ze hun dieren jaarrond op stal mogen houden en vrij makkelijk kunnen doorgroeien. Maar heb het gevoel dat de dierenactivisten in den haag binnen kort daarmee aan de slag gaan.

Dat is ook het klote van dit systeem. Kom je iets boven het maaiveld uit dan...……..
J..J 27 Juni 2018
Top hoor ,mooie koeien en jongvee weg
Op grond die fosfaat laag en neutraal
Zijn,maar ik mag wel weer combinaties
met mest aanvoeren.snapt u 't nog
joop 27 Juni 2018
Slechte ontwikkeling het betekend dat de schaalvergroting steeds sneller gaat. En dat is juist een verkeerde ontwikkeling. De consument geeft al jaren aan dat men geen megastallen meer wil. De draagvlak voor onze sector neemt af en als we daar niets aan doen dan gaat het fout. En wees eerlijk het is voor een oudere boer toch niet te doen om in z'n eentje meer dan 150 stuks vee te verzorgen Slaaf ben je dan van je eigen bedrijf en van de bank..
geert 30 Juni 2018
Ja,Schiphol moet blijven bestaan,ze doen niet mee aan het verminderen van de Co2 uitstoot,anders kunnen alle bobo,s niet profiteren van al die goedkope vliegvakanties !
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden