Nieuws fosfaatrechten

EU komt nog met reactie op knelgevallen

12 Juli 2018 - Herma van den Pol - 6 reacties

De spoedvragen die Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër van CDA, stelde over de knelgevallen in de melkveehouderij moeten nog door Brussel beantwoord worden. In een vroege reactie liet Brussel al wel weten dat het hier om een Nederlandse kwestie gaat, maar dat noemt Schreijer-Pierik een open deur.

Om te voorkomen dat duurzame gezinsbedrijven omvallen, onderzoekt Schreijer-Pierik de mogelijkheden voor een tijdelijke ontheffing. De voorwaarde daarvoor is wel het totale mestproductieplafond niet in het geding komt. Middels schriftelijke vragen aan de Europese Commissie (EC) vraagt Schreijer-Pierik hier aandacht voor. De antwoorden moeten binnen 21 dagen (dus uiterlijk 24 juli) gegeven worden.

Laatste strohalm?
Ze schiet daarmee de groep van circa 800 melkveehouders te hulp die het anders niet redden. Dit als gevolg van het fosfaatrechtenstelsel, wat 1 januari 2018 is ingegaan. Binnen het stelsel is wel een knelgevallenregeling ingericht, maar die is zeer beperkt en gaat bijvoorbeeld niet op voor de latente stalruimte.

Alleen hulp wanneer Nederlandse politiek besluit in te grijpen

Boerderij meldde woensdag 11 juli dat Brussel dit als een Nederlandse kwestie beschouwt. Dat houdt in dat er alleen hulp komt wanneer de Nederlandse politiek besluit om in te grijpen. "Dat is een open deur", zo stelt Pierik. "Deze beperkte mededeling doet daar niets aan af. Het is geenszins een officieel antwoord op mijn zeer specifieke spoedvragen aan de Europese Commissie."

Schreijer-Pierik zegt dat de EC moet aangeven of de voorgestelde opties toelaatbaar en mogelijk zijn. Anders moeten zij aangeven of er andere mogelijkheden voor Nederland bestaan, indien men binnen het kader van de derogatiebeschikking en staatssteunregelgeving blijft. "Vervolgens zal het aan de Nederlandse regering en de leden van de Tweede Kamer zijn om concrete besluiten te nemen over een knelgevallenoplossing."

Benutting overige fosfaatruimte
Wat zijn de voorstellen van Schreijer-Pierik? "Ik wil mogelijkheden voor het benutten van de overige fosfaatruimte in het algemeen, maar ook specifiek voor die van de warme sanering van de varkenshouderij. Dit in combinatie met een beperkte afroming van resten of middels een beperkte, tijdelijke uitwisseling tussen de sectoren." Het zijn goede mogelijkheden, omdat de staatssteunregels vaak niet van toepassing zijn wanneer er extra milieuwinst geboekt kan worden, zo ondersteunt Pierik haar voorstellen. 

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, gaf tijdens het laatste fosfaatdebat aan nog eens naar Brussel te gaan om te onderzoeken wat er gedaan kan worden voor de knelgevallen. Echter, uit haar woorden viel op te maken dat er maar een kleine kans is dat er überhaupt nog iets gedaan kan worden. Wellicht kan Schreijer-Pierik nog iets in gang zetten.

Klik hier om de spoedvragen te bekijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Jan4072 14 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879243/eu-komt-nog-met-reactie-op-knelgevallen][/url]
Zij wil dus het aantal varkens verminderen om het aantal koeien in stand te houden? Leuk geprobeerd maar als dit achter de rug is dan komt opnieuw het nitraat in het grondwaterverhaal weer naar voren en dan moeten de koeien alsnog het veld ruimen. Ik denk eerder dat de bankdirecteuren bij haar geweest zijn. Zoals het nu is dan zijn de 800 knelgevallen hoofdzakelijk uitbreidingsgevallen en zwaar gefinancierd door de banken. Als die omvallen dan hebben de banken toch een strop van miljard.
geert 21 Juli 2018
Rabobank topman Ruud Huirne heeft dit zien aankomen ,hij zat zelf bij de minister aan tafel om te beslissen over de fosfaatrechten.kan nu de problemen oplossen voor de knelgevallen
Huug 22 Juli 2018
Hypocriete lui,kun je nagaan hoe achterbaks ze zijn pfhhh bah
Koeboer 22 Juli 2018
Zelfs in het allerslechtste jaar gingen nog geen 10 varkenshouders failliet. De bank lost het vanuit zorgplicht altijd correct op, tenzij de boer fraude pleegt. Zo zullen er van de 800 omvallers onder de koeienboeren ook nauwelijks faillissementen zijn. Let wel, je houdt na afhandeling niet meer dan een huurhuis over en je moet bij een baas aan het werk. Daar is echter niets mis mee, 15 miljoen medelanders moeten dat ook.
Huug 22 Juli 2018
Koeboer wil je het zo graag hebben succes ,dat wordt dan bij het communicaties af.
hans 22 Juli 2018
Koeboer, " De bank lost het vanuit zorgplicht altijd correct op", ja lekker.
Een stal zetten voor een dik miljoen, je grond als onderpand, en wanneer het zwaar wordt verplicht de boel verkopen. Stal voor 50 mille, je grond voor waar de bank mee accord gaat (de koper niet direct in gevaar brengen). Jij met niks in een huurhuis achterblijvend, weg grond, weg bedrijf. Niet failliet, maar alles vergokt. Hoezo zorgplicht?
Peters 22 Juli 2018
Hoeveel personen en bedrijven xijn tijdens de crisisjaren niet failliet gegaan? Nu nog steeds in de schuldsanering. Een huurhuis, uithuilen en een blanco start is daarbij vergeleken pure luxe.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden