Nieuws fosfaatrechten

Geen fosfaatrechten voor jong van vleesvee

18 Juli 2018 - Herma van den Pol - 1 reactie

Jongvee voor de vleesveehouderij heeft geen fosfaatrechten nodig. De vrijstellingsregeling en beleidsregel die dit moeten regelen, zijn door de Europese Commissie (EC) goedgekeurd. Dat maakt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) bekend.

De regel fosfaatrechten jongvee en vrijstellingsregeling zoogkoeienhouderij hebben goedkeuring gekregen vanuit Brussel. Daarmee zijn de maatregelen weer een stap dichterbij gekomen en kan Schouten verder met de invoering ervan. 

Maatregel jongvee
Met de maatregel wordt er een scherpere afbakening gemaakt tussen jongvee voor de melkveehouderij en het overige jongvee. Ook wordt geregeld dat jongvee voor de vleesveehouderij zonder fosfaatrechten gehouden kan worden. Het gaat om jongvee dat voor vlees gehouden wordt en nooit een kalf krijgt. Wordt het jongvee wel gehouden met de bedoeling een kalf te krijgen, dan zijn er wel rechten nodig om de dieren te houden.

Totale hoeveelheid fosfaatrechten neemt af

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) gaat aan de hand van de regel de eerdere toekenning van rechten aan vleesveehouders en gemengde bedrijven herzien. "Wanneer blijkt dat er rechten zijn toegekend voor dieren waarvoor dat op basis van de beleidsregel niet had gehoeven, zullen deze rechten komen te vervallen. Het gaat in dat geval om ongeoorloofde staatssteun. Na publicatie in de Staatscourant treedt de maatregel in werking", aldus Schouten in de brief.

Vrijstelling zoogkoeien
Om te voorkomen dat houders van zoogkoeien in de problemen komen, is de regel aangevuld met een vrijstellingsregeling zoogkoeienhouderij. Als een veehouder daaraan meedoet, dan komen de rechten te vervallen en geldt de voorwaarde dat vrouwelijk jongvee niet in de melkveehouderij terechtkomt. Een andere voorwaarde is dat er geen dieren op het bedrijf mogen lopen die met de melkveehouderij te maken hebben, ongeacht koeien of kalveren. Daarnaast wordt er in de regeling uitgebreid ingegaan op het afstand doen van eerder toegekende rechten.

Voor de vrijstelling geldt een notificatieperiode van 3 maanden, waarin een ander lidstaat haar bedenkingen kenbaar kan maken. Pas daarna gaat de vrijstelling in. Schouten moedigt de vleesveehouderij aan gebruik te maken van de vrijstelling. "De 2 maatregelen betekenen dat de hoeveelheid fosfaatrechten afneemt. Deze afname draagt bij aan het in overeenstemming brengen van het aantal rechten met het sectorplafond."

Ruimere regeling knelgevallen
Ook is het wijzigingsbesluit, waarmee de knelgevallenvoorziening verruimd wordt, aangeboden aan de afdeling advisering van de Raad van State. "Het streven is om de wijziging voor 15 september in te voeren." Het gaat om de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Die geeft ruimte om starters die op 2 juli 2015 vrouwelijk jongvee hadden voor de melkveehouderij en tussen 2 juli 2015 en 1 januari 2018 met de productie van melk begonnen zijn in de knelgevallenregeling mee te nemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
ae 19 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879331/geen-fosfaatrechten-voor-jong-van-vleesvee][/url]
dus jongvee afmesten, insemineren exporteren en importeren als jongvee....tja dat kan ook...wel een omweg zeg!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden