Nieuws Zuivel

Opruiming van melkpoeder stagneert

20 Juli 2018 - 1 reactie

De verkoop van melkpoeder uit interventie laat over juli een fikse afname zien. Dit gaat gepaard met een kleine verlaging van de onderkant van de prijs. Er waren wel meer biedingen, maar die waren tegen lagere prijzen. Het levert een bescheiden afname op van de vele tonnen melkpoeder die in interventie liggen.

De oplopende prijzen op de zuivelmarkt konden ervoor zorgen dat de verkopen van interventiemelkpoeder tot en met mei gestaag toenamen. Echter, over juni kwam daar al verandering in en daalde het verkochte volume naar 23.532 ton, net geen halvering ten opzichte van 1 maand eerder. Over juli zakken de verkopen terug naar 2.408 ton. 

Lage biedingen
Er werden 26 biedingen uitgebracht, die in totaal 27.768 ton melkpoeder omvatten. Van die biedingen konden er 7 doorgezet worden, nadat de Europese Commissie (EC) besloot om de minimum verkoopprijs vast te stellen op €1.125 per ton. In de maand ervoor lag de bandbreedte van de biedingen tussen de €995 en €1.400 per ton. De onderkant van de prijs werd toen vastgesteld op €1.195 per ton, waardoor 23.532 ton van eigenaar wisselde. Het geeft aan dat het merendeel van de biedingen in juli onder de vastgestelde prijs lag. 

In totaal werd er in 2018 al 102.292 magere melkpoeder uit interventie gehaald; daar komt de 180 ton van 2017 nog bij. In totaal blijft er dan nog zo’n 316.851 ton over. Wordt er gerekend met het gemiddelde verkochte volume van 2018, dan zijn er nog 21 maanden nodig om de melkpoeder op te ruimen. Als het op basis is van het laatst verkochte volume, dan zijn dat nog 131 maanden. De totale waarde op basis van de laatste prijs is €356 miljoen. Dat is een verlies van bijna 30%, ten opzichte van de prijs waarvoor het de opslagen in ging.

Waarom lagere verkopen?
Het is niet direct duidelijk wat de stagnatie veroorzaakt heeft. Komt het door de vakantie, is het sentiment in de markt omgeslagen, of is de veevoersector koper en heeft die zijn behoefte nu ingevuld? Het lastige is dat de melkpoeder in interventie andere gehaltes heeft dan de melkpoeder voor veevoer. Om de gehaltes kloppend te maken, moet er bijgemengd worden en dat levert kosten op. Dat maakt dat de biedingen (als deze er al zijn) vanuit deze hoek automatisch lager liggen. 

Er moet nog veel gebeuren om de voorraden te laten verdwijnen. Interessanter is de vraag: wanneer zijn de voorraden laag genoeg om de spelers het vertrouwen te geven dat ze de markt maar minimaal kunnen verstoren? Dat niveau gaat in 2018 echter niet meer gevonden worden wanneer de verkopen niet snel toenemen. Van het totale volume melkpoeder bevindt 54% zich in de opslagen van Frankrijk, Duitsland en België.Er is een stagnatie zichtbaar in de verkopen van melkpoeder.

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 21 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879356/opruiming-van-melkpoeder-stagneert][/url]
Als de droogte lang aanhoudt wordt het wel anders.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Melkpoeder

Melkpoedermarkt lift weer op na dipje

Nieuws melk

Melkpoederexport EU krijgt klap, kaasuitvoer een tikje

Analyse Zuivel

Veel minnen, maar toch vertrouwen in zuivelmarkt

Analyse zuivel

Poeders voelen zwakker, kaas geeft geen krimp

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief