Nieuws Liquiditeitsmonitor

Extra kosten door aankoop ruwvoer

26 Juli 2018 - Herma van den Pol - 3 reacties

Het derde kwartaal van 2018 zal voor een groep melkveehouders extra kosten met zich meebrengen. Dit schetst ABN Amro in haar liquiditeitsmonitor. Die kosten komen voort uit de droogte, maar ook de goede resultaten van 2017 en het in balans brengen van de fosfaatrechten leveren hogere kosten op.

"De komende periode verwachten we extra uitgaven", zo schetst ABN Amro. Tegen die achtergrond noemt de bank het 'plezierig' dat (door de aangetrokken melkprijs) meer melkveebedrijven inkomsten ontvangen die de kosten dekken. Daarnaast kunnen melkveehouders te maken krijgen met de goede resultaten van 2017, die tot fiscale druk kunnen leiden. 

Kosten over minder liters verdelen

Kosten intensief bedrijf stijgen
De droge omstandigheden zijn nog actueler. "Zo zullen bedrijven (vooral intensieve bedrijven in Oost- en Zuid-Nederland) als gevolg van de droogte extra kosten maken voor de aankoop van ruwvoer." De derde spelbreker is het stelsel van fosfaatrechten. Bedrijven zijn bezig met het afstemmen van de rechten op het aantal stuks vee. Dat is iets wat tot extra kosten kan leiden door de aankoop van rechten, of doordat er vee van de hand gedaan moet worden. Nog een mogelijkheid is een lagere melkproductie om zodoende de fosfaatstaffel te verlagen. 

Als gevolg van de rechten en de korting moeten de vaste kosten over minder kilo's melk worden verdeeld. "Gemiddeld stijgt de kostprijs hierdoor met anderhalve cent per kilo melk."

Laagste nabetaling sinds 2009
"De melkprijs lag in het tweede kwartaal van het jaar bij veel bedrijven onder de liquiditeitskostprijs, waardoor er sprake was van een negatieve kasstroom." Wat niet meehielp was de nabetaling door FrieslandCampina, die halveerde ten opzichte van 2016. Daarmee kwam deze uit op het laagste niveau sinds 2009. Gemiddeld komt de rekening-courant uit op €10.800. Dat is €4.000 minder dan 1 kwartaal eerder, oftewel een daling van ongeveer €40 per koe. 

De bank geeft aan dat de melk voor minder inkomsten zorgde, maar dat er meer leningen werden opgenomen. "Tegelijkertijd namen de spaartegoeden af en werd er meer geïnvesteerd." Die investeringen werden vooral gedaan in fosfaatrechten en de sanering van asbest. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
geert 26 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879412/extra-kosten-door-aankoop-ruwvoer][/url]
intensieve bedrijven zullen voer moeten aankopen,hebben ook veel fosfaatrechten gekregen,ontdekken nu de consequenties van intensief zijn
Geert 1 Augustus 2018
Reken maar niet op steun van Carola ,die is op vakantie en houdt ook de hand op de knip,als een boer een overtreding begaat, is ze er als de kippen bij met dikke boetes.
Abonnee
betweter 1 Augustus 2018
ook als boeren niet in overtreding zijn, maar de fout ligt bij hun systeem
Huug 1 Augustus 2018
Altijd gedoe met die lui
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden