Nieuws Fosfaatrechten

'Het is een puinhoop bij RVO.nl'

1 Augustus 2018 - 2 reacties

Het geduld van melkveehouders en handelaren wordt dit jaar fiks op de proef gesteld bij de overdracht van fosfaatrechten. Althans, dat beweren de handelaren, die vinden dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in gebreke blijft. Volgens RVO.nl is dat onzin.

"Dan ligt de site eruit en de keer erop blijft de telefoon onbeantwoord", aldus Jacob Vrieling van Poortman Makelaars, die bemiddelt in de handel. Het overhevelen van fosfaatrechten neemt volgens de makelaar veel tijd in beslag en dat komt de handel niet ten goede. "Bij een kleine afwijking van de norm ligt het hele systeem plat." Bij RVO.nl is er dan vaak niemand thuis om het op te lossen. "Zowel koper als verkoper willen doorpakken en zijn gebaat bij duidelijkheid", vindt Vrieling.  

Het systeem faalt al bij kleine afwijkingen

Stroperige processen
Vooral de stroperigheid van de processen roept ergernissen op. RVO.nl belooft op haar site de overdracht van fosfaatrechten binnen 8 weken af te handelen, maar volgens Vrieling maakt RVO.nl die beloftes niet waar. "Het kan zomaar tussen de 3 en 5 maanden duren; soms zelf nog langer." Vrieling kent 1 geval waarbij de fosfaatrechten in de maand januari zijn verhandeld, maar pas in juli werden overgeheveld.

Ook andere agrarisch makelaars en melkveehouders spreken in de wandelgangen regelmatig hun ergernissen uit over de gang van zaken bij RVO.nl. Een makelaar, die niet bij naam genoemd wenst te worden, zegt zijn klanten hier al op voor te bereiden.

RVO.nl: "Alles op orde"
Michel van der Maas, persvoorlichter bij RVO.nl, herkent zich niet in de kritiek van Vrieling. Volgens Van der Maas heeft RVO.nl het reilen en zeilen binnen het dossier goed op orde en is de personele bezetting op sterkte. "We hebben aan het begin wat bezettingsproblemen gehad, maar die zijn nu verleden tijd", aldus Van der Maas. "In de regel verloopt alles prima."

Wel heeft Van der Maas vernomen dat er vertraging kan optreden wanneer de formulieren niet goed zijn ingevuld. "In dat geval ligt de oorzaak niet bij ons." Van der Maas tipt ondernemers om bij problemen telefonisch contact op te nemen. Het invullen van een klachtenformulier op de website is ook een optie. De voorlichter heeft niet de indruk dat de klachten binnenstromen. "Anders had ik daar intern wel signalen van opgevangen en die heb ik niet."  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
fries boertje 1 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879485/het-is-een-puinhoop-bij-rvonl][/url]
wij hebben in januari een bedrijf over genomen inclusief de fosfaatrechten en we kunnen ze nog steeds niet inzien bij rvo of alles juist is geregistreerd als we bellen naar rvo worden we per direct af gescheept met de woorden dat het nog wel even kan duren en als we over een maand nog niks hebben gehoord dan moeten we ze maar weer bellen.
friesland bobbe 2 Augustus 2018
Hier hetzelfde verhaal, in december een bedrijf overgenomen. Rechten nog niet bijgeschreven. Wekelijks bel ik voor stand van zaken, afspraken voor een terugbel actie worden niet nagekomen. Het is wel degelijk een puinhoop bij RVO. Niemand neemt verantwoordelijkheid!!
jpls 2 Augustus 2018
Op 16-7-2018 beschikking gehad over periode 2 FRP 2017, heb nog steeds mijn tegoed niet ontvangen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaat

Fosfaathandel trekt aan, prijs dit jaar wel lager

Analyse fosfaat

Fosfaathandel beleeft ouderwets eindejaarscircus

Analyse fosfaat

Leasemarkt fosfaat schiet verder onderuit

Nieuws melk

ZuivelNL verstrekte alle data voor fosfaatreductie

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox