Inside Melk

Onzekerheid werkt door in melkprijs Arla

23 Augustus 2018 - Herma van den Pol

De droge omstandigheden leveren grote uitdagingen op voor de melkveehouders in onder meer het Verenigd Koninkrijk (VK). Het is echter onvoldoende voor Arla om met zekerheid te zeggen dat er in Europa minder melk komt. Dat heeft effect op de melkprijs voor september.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Arla houdt de melkprijs in de maand september stabiel. Het betekent het einde van de stijgende trend, die over mei werd ingezet. Voor Nederlandse melkveehouders betekent het dat de melkprijs, bij een jaarleverantie van 600.000 kilo melk, blijft hangen rond de €32,83 per 100 kilo (bij 4,41% vet en 3,47% eiwit).

Gemengde gevoelens
De melkprijsbeslissing levert gemengde gevoelens op. Dit komt mede doordat Arla actief is in zowel het VK, Denemarken en Duitsland als in Nederland. Het zijn de gebieden waar de lange periode van droog en warm weer plaatselijk veel schade veroorzaakt heeft.

"Er is geen twijfel over mogelijk dat het weer voor uitdagingen bij de boeren zorgt. Tegelijkertijd is de impact op de melkplas in de Europese Unie (EU) beperkt", aldus Johnnie Russell van het Britse onderdeel van Arla. "Er is onzekerheid in de markt over het effect van de droogte op de melkaanvoer gedurende de rest van het jaar."

Een andere ontwikkeling is de brexit, waarvan Arla de impact direct gaat voelen. De coöperatie waarschuwt er dan ook voor dat wanneer de grenzen dicht gaan er voor de Britse consument minder keuze (tegen hogere prijzen) overblijft. Het gaat dan met name om kaas, boter en yoghurt.

Premie
Bij Arla kunnen de melkveehouders een weidepremie verdienen van €0,50 per 100 kilo. Voor GMO-vrije melk wordt €1 extra betaald en daarnaast kan er een bonus van €1 verdiend worden. Tegen 2020 hoopt Arla dat de melkplas voor 20% uit biologische melk bestaat.De stijging in de melkprijs van Arla komt tot een halt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden