Nieuws FrieslandCampina

FrieslandCampina België zet boer voor het blok

11 September 2018 - Wouter Baan - 2 reacties

Zo’n 140 Belgische melkveehouders die aan FrieslandCampina leveren, staan voor een lastige keuze. Of ze scharen zich achter de nieuwe contracteisen, wat inhoudt dat weidegang een verplichting wordt, of ze zoeken een andere melkverwerker. Echter, volgens de producentenorganisatie zijn die er nauwelijks.

In België telt FrieslandCampina zo’n 400 melkveehouders, waarvan de meesten geen lid zijn. FrieslandCampina heeft hen afgelopen voorjaar op de hoogte gesteld dat de zuivelcoöperatie de komende jaren gaat inzetten op weidegang en A-melk. Wie wil blijven leveren, moet zich contractueel achter de nieuwe voorwaarden scharen.

Het gros voldoet al
Sarah de Meester, woordvoerder namens FrieslandCampina in België, heeft niet de indruk dat de nieuwe contracteisen te gortig zijn. "Een groot deel voldoet al aan de voorwaarden." Volgens de woordvoerder is er 10 september een informatiesessie geweest, waarbij de melkveehouders tekst en uitleg hebben gekregen. "De melkveehouders die nog niet aan de nieuwe voorwaarden voldoen, gaan wij begeleiden om de juiste stappen te zetten."

In het Belgische Vilt zegt Hans de Ruyter, voorzitter van producentenorganisatie PO Dairycam, dat voldoen aan de nieuwe voorwaarden geen abc’tje is. Volgens De Ruyter voldoen ongeveer 140 melkveehouders niet aan de nieuwe voorwaarden van FrieslandCampina. Het stoort de voorzitter dat de producentenorganisatie niet betrokken is geweest bij het opstellen van de nieuwe voorwaarden. Volgens De Meester is dat wel degelijk het geval geweest.

Vrije keuze
De Belgische melkveehouders staan volgens De Meester voor een vrije keuze. "Of ze vertrekken, of ze blijven onder de nieuwe voorwaarden." Volgens De Ruyter kunnen melkveehouders de eisen van FrieslandCampina niet gemakkelijk negeren, omdat er weinig alternatieve afnemers zijn. De Ruyter weet dat alleen Milcobel op zoek is naar extra liters melk. Aangezien Milcobel een coöperatie is, vragen zij een financiële inbreng van de leden. Dat maakt een overstap er niet gemakkelijker op. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Ae 11 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879904/frieslandcampina-belgie-zet-boer-voor-het-blok][/url]
Als de Belgen slim zijn blijven ze uit de klauwen van rfc..
Hans 12 September 2018
Als de belgen slim zijn , gaan ze aan de eisen voldoen
hans 13 September 2018
Ja, dan vullen ze lekker eerst ons zakje. En zetten ze dan zo vlug als mogelijk op straat.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden