Nieuws FrieslandCampina

FrieslandCampina bakent Top-Zuivellijn af

13 September 2018 - Herma van den Pol - 1 reactie

FrieslandCampina heeft een tipje van de sluier voor de nieuwe Top-Zuivellijn opgelicht. Daaruit blijkt dat niet elke melkveehouder mee kan doen. Op deze manier bakent het de afstand tot de groep die wel/niet mee mag doen af. De premie voor de nieuwe lijn bedraagt in eerste instantie €1, maar wordt na 2020 verhoogd tot €2.

FrieslandCampina maakte in april al bekend dat het met een Top-Zuivellijn zou gaan komen. Echter, daarna bleef het stil. Uit een brief aan de leden is nu echter duidelijk gemaakt dat er direct gestart wordt met het werven van geïnteresseerde en potentiële melkveehouders. Het is echter niet voor alle melkveehouders mogelijk om mee te doen.

Locatie is bepalend
"In de eerste fase wordt gezocht naar melkveebedrijven die in de buurt van een productielocatie liggen waar dagverse zuivel en kaas wordt gemaakt." Dit criterium moet ervoor zorgen dat de logistieke kosten beperkt worden. Maar, wat is dichtbij? Dat heeft de verwerker nog niet duidelijk gemaakt, want dat hangt af van het aantal melkveebedrijven dat aan de norm voldoet.

Hoeveel melk er in aanmerking komt, wordt bepaald door de vraag vanuit de markt. Het gaat dan om melk van melkveebedrijven die het hoogste scoren op de thema's dier, natuur en klimaat. Dit gaat geborgd worden door Stichting Milieukeur, onder het keurmerk 'On the way to PlanetProof'.

Bonus van €1
Door deel te nemen aan de Top-Zuivellijn van zuivelcoöperatie FrieslandCampina kunnen melkveehouders in eerste instantie €1 per 100 kilo verdienen. Vanaf januari 2020 wordt dat €2 per 100 kilo. "Daarnaast worden extra opbrengsten ingezet in coöperatieve duurzaamheidsinitiatieven. De winst van de bijzondere melkstromen komt via de prestatietoeslag ten goede aan het collectief."

Middels deze lijn wil FrieslandCampina voorkomen dat de afzet op de thuismarkt verloren gaat. "Er is vanuit de consument vraag naar duurzame producten." Of er (net zoals voor de bonus op weidegang) een inhouding gaat gelden voor leden die niet meedoen, is nog niet duidelijk. Daar wordt in de brief in elk geval niets over gezegd.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Sjef 14 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879936/frieslandcampina-bakent-top-zuivellijn-af][/url]
Ja, en dan is een van de eisen dat je geen roundup mag gebruiken op je erf. Hoeveel gaat er daarbij op: misschien één liter. Er zijn genoeg boeren die kannen tegelijk op het gehele bedrijf gebruiken. Staat in geen contrast. Is FC dan op zoek naar een rommelig erf? Lijkt mij geen goed idee. Er zijn immer ook andere (chemische) alternatieve
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

FrieslandCampina haalt nieuwe geldlening op

Nieuws Melk

FrieslandCampina vrij van fusiebeperkingen

Nieuws melk

3 miljard kilo minder melk geen uitgemaakte zaak

Nieuws melk

FrieslandCampina keert dit jaar geen nabetaling uit

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox