Nieuws Jaarcijfers

Fonterra heeft zaakjes niet op orde

13 September 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

Fonterra moet over het afgelopen boekjaar (juli 2017 tot en met juni 2018) een verlies incasseren van 196 miljoen NZ-dollar ($). Het is de eerste keer dat het jaarresultaat negatief uitpakt. Naar eigen zeggen is het resultaat een opeenstapeling van incidenten.

Het contrast met de resultaten van 1 jaar eerder is groot; toen boekte Fonterra een winst van $745 miljoen. Miles Hurrel, CEO van de Nieuw-Zeelandse zuivelaar, blikt dan ook terug op een teleurstellend jaar. "We hebben de beloftes richting onze aandeelhouders en boeren niet waargemaakt." Het forse verlies wordt overigens wel enigszins vertekend door eenmalige lasten.

Forse afschrijving tast resultaat aan 

Pech in China
Zo is Fonterra betrokken bij een Chinees babypoederschandaal. De coöperatie moest daarvoor aan het einde van 2017 een claim van $232 miljoen aftikken aan de Franse zuivelaar Danone. Daarnaast moest Fonterra $405 miljoen afschrijven op een investering in de Chinese melkpoederproducent Beingmate.

De CEO wijst daarbij nog een aantal redenen aan die het resultaat negatief hebben beïnvloed. "Hoewel het maken van een prognose altijd lastig is, zijn die dit jaar te optimistisch geweest", zo verklaart Hurrel. Fonterra had bijvoorbeeld ingeschat dat de boterprijs meer zou dalen. Hierdoor kwam er druk op de marges. Daarbij is de basismelkprijs (achteraf gezien) te hoog geweest. Ook stegen de bedrijfslasten, zo laat Hurrel weten.

Dividend omlaag
De rode cijfers tasten het dividend aan die de coöperatie uitkeert aan haar leden. Aanvankelijk beloofde Fonterra van $0,45 tot $0,55 per aandeel uit te keren, maar dat is gekelderd tot $0,10 per aandeel. Voor komend jaar verwacht de zuivelaar een dividend van tussen de $0,25 en $0,35 per aandeel te kunnen uitkeren.

Om het resultaat om te buigen, kijkt Fonterra kritisch naar alle onderdelen. De focus komt daarbij op kostenbeheersing te liggen. De melkprijsprognose voor seizoen 2018/2019 blijft vooralsnog staan op $6,75 per kilo milk solids (MS), al werd deze in een eerder stadium al neerwaarts bijgesteld. Naar Nieuw-Zeelandse begrippen kan dat gezien worden als een goede melkprijs.

€1 = 1,77 NZ-dollar

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
pieter 13 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879940/fonterra-heeft-zaakjes-niet-op-orde][/url]
Dit is wat Theo Spierings achterlaat, vlak voor dat dit naar buiten komt is hij met de noorderzon vertrokken.
Henkie 14 September 2018
Onzin, one-offs in China waren al lang algemeen bekend
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden