De melkveehouderij is erin geslaagd om het tij te keren wat betreft de fosfaatproductie. De prognose van het CBS voor het tweede kwartaal van 2018 schetst zelfs een onderschrijding. Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) vraagt nu om die ruimte terug te geven aan de boeren.
Uit de monitor van het tweede kwartaal van 2018, samengesteld door het CBS, blijkt dat de melkveestapel over de gehele linie afgenomen is. Het is een trend die doorzet richting het einde van het derde kwartaal, zo kan worden opgemaakt uit slachtcijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en geluiden uit het veld.
Meer melk per koe
De gemiddelde melkproductie per koe steeg naar 8.840 kilo per koe. Als deze trend aanhoudt, dan is een productie van 8.900 kilo per koe aan het einde van 2018 mogelijk. De kleine wijzigingen in het voer compenseren elkaar redelijk, wat een prognose oplevert van 80,7 miljoen kilo fosfaat. Daarbij is de verwachting dat de prognose voor het derde kwartaal (op basis van minder dieren) nog positiever gaat uitpakken.
- NAJK
Het NAJK vraagt nu om de ruimte die ontstaan is terug te geven aan de melkveehouders. De belangenbehartiger doet het voorstel om een nationale verevening, zoals uit de tijd van het quotum, in te zetten. Dat is nodig, omdat er lange tijd onduidelijkheid was over de knelgevallenregeling. "Daarnaast weten veel melkveebedrijven pas in december 2018 in welke excretieklasse ze vallen."
Onduidelijkheid blijft
"Het is positief dat het gelukt is om onder het nationale plafond te blijven, maar er is nog steeds veel onduidelijkheid. Als jonge boer met hoge financieringslasten is het lastig om goede keuzes te maken als de toekomst onzeker is", licht Marije Klever toe, portefeuillehouder melkveehouderij bij NAJK.
De sector kreeg 14 september een tegenslag te verwerken toen minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) de motie van Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) naast zich neerlegde. "We hadden gehoopt dat het verleasen zonder afromen ruimte zou geven voor jonge melkveehouders. Velen komen nu in de knel te zitten. Leasen geeft afroming, kopen is duur en de boete is nog onduidelijk."
Over die boete klinken in het veld nog gemengde geluiden, maar meestal wordt er gekeken naar de boetes in de varkenshouderij. Dat zou inhouden dat het bij overschrijding in ieder geval om grote bedragen gaat.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10879961/boer-heeft-recht-op-succes-van-fosfaatreductie]Boer heeft recht op succes van fosfaatreductie[/url]