Shutterstock

Nieuws Rundvee

Nog geen oplossing voor storingen in I&R

17 September 2018 - Herma van den Pol

Er is nog geen oplossing voor de storingen in het Identificatie- & Registratiesysteem (I&R). LTO Nederland dringt er bij de betrokken partijen op aan dat er maatregelen komen. Dit om nadelige effecten in de toekomst te voorkomen. Maandag 17 september kunnen veehouders voor het laatst meedenken over de voorgestelde wijzigingen in het I&R-systeem. 

Het melden van dieren, onder de voorgestelde regels voor aanscherping van het I&R-systeem, moet in de toekomst binnen 3 dagen gebeuren. Als dat niet gebeurt, dan staat hier een boete op van €1.500. Maar, wat nu als dit door storingen niet kan?

Latere aanmelddatum
Van vrijdag 31 augustus tot en met dinsdag 4 september waren er diverse storingen in de uitwisseling van de gegevens tussen het CRV en het I&R-systeem. Hierdoor konden er geen geboortes doorgegeven worden via het CRV. Melkveehouders zien dat nu terug in de administratie rondom het kalf; zo zijn kalveren later geregistreerd en hebben ze een latere aanmelddatum gekregen.

Melding op de juiste dag in het systeem krijgen, is niet mogelijk

- LTO Nederland

Concreet houdt het in dat de kalveren langer op het bedrijf moeten blijven. Dit omdat de 14 dagen pas ingaan wanneer een kalf correct geregistreerd staat in het I&R-systeem. Gaan de wijzigingen in de regels door, dan staat hier straks ook nog een boete tegenover.  "LTO Nederland heeft zich afgelopen week daarom ingezet om de originele meldingen op de juiste dag in het I&R-systeem te krijgen. Dit bleek helaas niet mogelijk te zijn."

Hoe om te gaan met storing
Een andere oplossing lijkt er niet te zijn, omdat er geen uitzondering voor de kalveren gemaakt kon worden. De belangenbehartiger dringt er als gevolg daarvan bij de betrokkenen op aan dat storingen in de toekomst geen nadelige gevolgen meer mogen hebben voor de veehouders.

Het advies luidt dat een veehouder zelf een melding bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) moet doen als er een storing is. Alleen, hoe weet een veehouder dat er een storing is? Het zijn vragen die opduiken nu er kritisch naar het I&R-systeem gekeken wordt.

Menselijke fouten
Er zijn ook vragen rondom de oormerken. De dieren lopen buiten en de oormerken slijten, maar wat als dat in de toekomst gebeurt? Volgens de voorgestelde regels kan dat flink veel geld gaan kosten. Ook worden er kanttekeningen geplaatst bij de hoogte van de boetes en hoe er straks wordt omgegaan met menselijke fouten, bijvoorbeeld wanneer een boer te laat merkt dat het verkeerde kalf is meegenomen.

Tot en met maandag 14 september kunnen veehouders laten weten wat ze van de voorstellen vinden. Daarna gaat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) kijken wat er met de voorstellen gaat gebeuren. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden