Shutterstock

Inside Melk

Prijs fosfaatrechten daalt met euro per dag

17 Oktober 2018 - Wouter Baan

De prijs van fosfaatrechten toont al 3 weken lang een dalende lijn. Waar komt dit door?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de markt wordt vernomen dat er deze week slechts mondjesmaat fosfaatrechten worden verhandeld. Potentiële kopers zijn afwachtend, omdat de trend al 3 weken lang neerwaarts is. 

Notering verder omlaag
De DCA-notering fosfaatrechten daalt deze week met €6,50 tot €259,50 per recht. In 3 weken tijd heeft de notering al €15 toegelegd, wat neerkomt op een daling van €1 per werkdag. De verwachting in de markt is dat de dalende trend waarschijnlijk ook deze week aanhoudt. Op de langere termijn blijft het koffiedikkijken. 

De DCA-notering fosfaatrechten daalt voor de derde week op rij. 

Commissionairs hebben de indruk dat relatief veel melkveehouders nog rechten moeten kopen om op oudejaarsdag niet op een fosfaatoverschot uit te komen. Toch is dit niet terug te zijn in de vraag naar rechten, mede ook omdat substantiële hoeveelheden kilo's fosfaat lang niet altijd gemakkelijk te financieren zijn.

Steeds vaker kiezen de melkveehouders daarom voor de alternatieve 'oplossingen', zoals het leasen van rechten. Op internet worden deze leaserechten aangeboden vanaf €65 per recht.

Hoge slachtcijfers
Ook kiezen melkveehouders er vaker voor koeien naar het slachthuis te brengen, zo wijzen hoge slachtcijfers uit. In week 40 werden in Nederland 14.795 runderen geslacht. In de week daarvoor noteerde het slachtcijfer zelfs een voorlopig jaarrecord. Vergeleken met eerdere jaren pakt het slachtcijfer, van week tot week, zo’n 2.500 runderen hoger uit.

Het aanbod 'worstkoeien' wordt als ruim bestempeld. Dit wijzen ook de hoge slachtcijfers uit. 

Handelaren laten weten dat het aanbod 'worstkoeien' ook deze week ruim is. Door de oplopende tijdsdruk worden melkveehouders meer en meer gedwongen te schakelen. Steeds vaker is het opruimen van melkoeien een reële optie om de te hoge fosfaatproductie, ten aanzien van de beschikbare rechten, omlaag te schroeven. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden