Shutterstock

Nieuws China

Babymelkpoeder grootste exportproduct naar China

29 November 2018 - Tim Roetman

Voor het eerst in jaren wordt er minder geëxporteerd vanuit Nederland naar China. Het CBS meldt dat de exportwaarde met 15% is gedaald. Echter, de export van babymelkpoeder laat wel een stijging zien en heeft nu de grootste exportwaarde. Hoe kan dat?

Nederland is in de afgelopen 16 jaar meer naar China gaan exporteren, maar in de eerste 8 maanden van dit jaar is deze trend doorbroken. De export naar het land laat namelijk een daling zien. Uit cijfers blijkt dat de exportwaarde in de eerste 8 maanden van dit jaar met 15% is gedaald tot €4,8 miljard.

Het zorgt ervoor dat China tot op heden 'slechts' 2,7% van de totale Nederlandse exportwaarde invult. In de eerste 8 maanden van 2017 was dit nog ongeveer 3,4%. Echter, daarentegen was dit 15 jaar geleden nog maar zo'n 0,9%.

Waarom deze daling?
Tot voor kort was afval het belangrijkste Nederlandse exportproduct naar China. Dit wordt in China gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Sinds 1 januari is China gestopt met het importeren van 24 soorten afval, waaronder kunststof. Hierdoor is de export in de eerste 8 maanden met 59% gedaald tot €342 miljoen. Ook daalde de exportwaarde van zuivel (-37%), gespecialiseerde machines (-40%) en vlees (-22%).

Ondanks dat de zuivelexport is gedaald, is de afzet van babymelkpoeder naar China in de eerste 8 maanden van het jaar met 15% toegenomen tot €695 miljoen. Daarmee is dit nu het belangrijkste exportproduct naar het land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox