FrieslandCampina

Nieuws Bedrijfsovername

FrieslandCampina doet overname in VS

5 December 2018 - Tim Roetman

FrieslandCampina maakt bekend Jana Foods, een importeur en distributeur van kaas in de Verenigde Staten (VS), over te nemen. Met de aankoop wil de zuivelcoöperatie de positie van Nederlandse speciaalkazen versterken.

FrieslandCampina drijft al jaren handel met Jana Foods en de coöperatie heeft nu besloten om het bedrijf over te kopen. Jana Foods distribueert verschillende soorten kazen vanuit landen over de hele wereld. "Door de overname zal er wel minder ruimte zijn voor andere leveranciers", zo zegt Jan-Willem ter Avest, woordvoerder bij FrieslandCampina.

Meer afzet in de VS
Jana Foods werkt met veel grote leveranciers samen. Dit terwijl er maar 11 mensen werkzaam zijn bij het bedrijf. Met vestigingen in New Jersey, San Francisco en Miami kan FrieslandCampina dichter bij de Amerikaanse zuivelmarkt komen te staan en zo dus tussenpersonen overslaan.

"Jana Foods zal producten van diverse leveranciers vervangen door onze producten. Al zullen er ook leveranciers zijn die wel blijven leveren. Het gaat dan vooral om de producten die FrieslandCampina niet produceert", aldus Jan-Willem ter Avest. Met de overname wil FrieslandCampina de focus leggen op de afzet van eigen producten.

Hoeveel importeert de VS?
In de eerste 9 maanden van 2018 importeerde de VS ongeveer 125.000 ton kaas. Daarvan komt ongeveer 75% uit de Europese Unie (EU). Daarentegen is de kaasimport, ten opzichte van de eerste 9 maanden van 2017, wel met 4% gedaald.

De VS importeerde in 2017 ongeveer 183.000 ton kaas, wat 10% minder is dan in 2016 werd geïmporteerd. Dat is voornamelijk het gevolg geweest van een hogere binnenlandse kaasproductie in dat jaar.

Consumptie neemt toe
De kaasconsumptie in de VS laat al jaren een stijging zien. In 2017 at de gemiddelde Amerikaan jaarlijks 17,7 kilo kaas, waar dat in 2015 nog 16,9 kilo was. Met de overname lijkt FrieslandCampina in te willen spelen op een groeiende Amerikaanse kaasmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden