Shutterstock

Nieuws Fosfaatrechtenstelsel

Netwerk Grondig vestigt hoop op Kamerleden

13 December 2018 - Wouter Baan

Dat duizenden bezwaren op de toekenning van fosfaatrechten nog altijd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) moeten worden afgewikkeld, is volgens Netwerk Grondig een onmenselijke situatie.

Daarom roept de partij de Kamerleden op om minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) alsnog te bewegen om een 'coulancetermijn' in te stellen. Daarbij zouden de melkveehouders in Nederland het fosfaatjaarplafond pas in 2019 hoeven te verantwoorden.

Kamerdebat 
Donderdag 13 december staat het algemeen overleg Mestbeleid op de agenda, waarbij ook het fosfaatrechtenstelsel besproken wordt. Nog altijd hebben veel melkveehouders geen antwoord van RVO.nl op de vraag of hun bezwaar op het aantal toegekende fosfaatrechten wel of niet wordt gehonoreerd.

Eind november waren er in totaal 8.076 bezwaren ingediend. Van de 4.740 afgehandelde bezwaren zijn 2.198 (gedeeltelijk) gegrond verklaard. RVO.nl beweert dat het afhandelen van de rest van de bezwaarschriften pas in de loop van 2019 gaat gebeuren.

Extra tijd
Op dit punt wringt echter de schoen, want melkveehouders hebben tot 31 december de tijd om de fosfaatbalans op orde te brengen. Het netwerk deed van de zomer al een oproep aan Schouten, waarbij ze vroegen om een coulancetermijn. Dit om ervoor te zorgen dat melkveehouders hun fosfaatjaarplafond pas in 2019 hoeven te verantwoorden.

Daarbij vroeg Netwerk Grondig aan de minister om elk jaar een marge van 5% toe te staan, omdat het in praktijk vrijwel onmogelijk is om het aantal runderen exact in lijn te brengen met het aantal fosfaatrechten. Beide verzoeken werden in november door Schouten afgewezen.

Oproep aan Kamerleden 
Deze afwijzing is volgens Netwerk Grondig onmenselijk. Zij voeren daarbij als argumentatie op dat je niet van de melkveehouders kunt verlangen dat zij fosfaatrechten kopen/leasen die achteraf niet nodig blijken. Het maakt namelijk dat melkveehouders een financieel risico nemen, want fosfaatrechten kunnen immers in waarde afnemen.

Netwerk Grondig neemt daarom geen genoegen met de eerdere 'nee' van Schouten en roept daarom de Tweede Kamerleden op om haar alsnog te bewegen zover te krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Analyse fosfaat

Fosfaathandel trekt aan, prijs dit jaar wel lager

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden