Shutterstock

Analyse Voermarkt 2018

Van hoge stroprijs naar recordprijs weidehooi

3 Januari 2019 - Kimberly Bakker

Voor melkveehouders stond het jaar 2018 vooral in het teken van fosfaatrechten. Dit heeft tevens zijn weerslag gehad op de voermarkt, bijvoorbeeld omdat er minder bekjes te voeren zijn. Welke 3 prijsmutaties sprongen in 2018 het meest in het oog? Een overzicht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niet alleen het feit dat er minder bekjes te voeren waren, uitte zich op de voermarkt. Ook was alom bekend dat de melkveehouders behoorlijk wat centen moesten bewaren voor de aankoop van fosfaatrechten; op het piekmoment kwam de prijs op maar liefst €274,50 per recht (DCA-notering fosfaatrechten) uit.

1. Rumoerig jaar voor stro
Aan het einde van 2017 kampte de strohandel al met serieuze krapte en dit werd versterkt door de transportproblemen rondom de feestdagen. Het resulteerde erin dat het product het nieuwe jaar inging met de hoogste prijs in jaren: €130 per ton franco boerderij (zowel gerste- als tarwestro). Daar waar de prijzen van de andere ruwvoerproducten begin 2018 onder druk stonden, wist de prijs voor stro de ene na de andere stijging weg te zetten.

Dit zorgde ervoor dat de prijs eind maart door de grens van €150 per ton (franco boerderij) wist te breken. Er kon in deze periode weinig product uit Frankrijk gehaald worden, waardoor overgestapt werd op product uit Spanje. Dit bracht een grotere transportafstand met zich mee, wat erin resulteerde dat handelaren gedwongen werden de prijzen te verhogen. Hierdoor steeg de bovenkant van de prijsrange in mei zelfs tot €175 per ton, al wist de gemiddelde prijs niet boven de €160 per ton uit te stijgen.

Eind mei was het echter gedaan met het vuurwerk op de stromarkt. De vraag nam rap af en daardoor bleef de prijs tot de nieuwe oogst stabiel. De eerste verwachtingen voor die nieuwe oogst kwamen begin juni uit op €110 tot €120 per ton (franco boerderij) en vanaf medio juli werd er ook daadwerkelijk gehandeld op deze prijzen. De prijs bleef echter niet lang op dat niveau staan, want begin augustus was deze alweer gestegen naar €127,50 per ton.

Door de droogte hielden veel Franse en Duitse leveranciers hun product vast, met een wederom krapper aanbod als gevolg. Hierdoor steeg de prijs halverwege september naar €145 per ton franco boerderij. De grote vraag was: zet deze prijsstijging door? Hoewel de verwachting was dat de prijzen verder konden stijgen, gebeurde dit niet. Sindsdien is de prijs iets gedaald en sloot de markt het jaar af met €140 per ton franco boerderij. Daarmee gaat het jaar 2019 van start met een hogere prijs dan in 2018.

De prijs van tarwestro noteerde weken op het hoge niveau van €160 per ton.

2. Weidehooi stijgt naar recordhoogte
De markt voor weidehooi bevond zich begin 2018 in een lastige situatie en begon het jaar dan ook met een schamele €170 per ton franco boerderij. Vervolgens kabbelde de handel voort en was er weinig vraag; tussen week 2 en week 26 kwam de prijs amper boven de €185 per ton uit. De hoogste notering kwam in de eerste helft van het jaar uit op €190 per ton.

Begin juli werd er overgeschakeld op de nieuwe oogst en de kwaliteit hiervan bleek verrassend goed. Hierdoor werd de relatief hoge startprijs van €160 per ton als meer dan terecht gezien. Door de grote vraag naar het product kwam de prijs in minder dan 2 weken zelfs alweer uit op €180 per ton (franco boerderij). En met die zet leek de stijging niet meer te stoppen.

In de weken daarna bleek dat het product schaarser was dan eerder werd gedacht, waardoor de prijs naar recordhoogtes wist te stijgen; halverwege september stond de prijs op €225 per ton franco boerderij. De droogte die toentertijd op elk bedrijf een grote rol speelde, begon steeds meer effect te krijgen. Paniek voor een eventueel ruwvoertekort zorgde ervoor dat melkveehouders (en paardenhouders) meer product inkochten.

Voor veel handelaren was dit de reden om de prijzen flink te verhogen, waardoor de prijs in week 47 piekte op €250 per ton (franco boerderij). Dat was het hoogste niveau sinds seizoen 2011/2012. Uiteindelijk zakte de markt weer terug, voornamelijk omdat er minder vraag was, en sloot deze het jaar af op €240 per ton. Daarmee start 2019 op het hoogste niveau in jaren.

Weidehooi liet afgelopen jaar een fikse stijging zien tot een recordprijs van €250 per ton.

3. Droogte stuwt prijs snijmaïs omhoog
Opvallend was dat de handel in snijmaïs begin 2018 niet goed verliep. Er was weinig vraag en de prijs bevond zich op een relatief laag niveau (€55 per ton); in deze periode van het jaar lag de markt zelfs onder het niveau van de voorgaande jaren. Dit had deels te maken met de lage prijs van maïsgluten, waar melkveehouders op dat moment de voorkeur aan gaven.

Ook hier bracht de nieuwe oogst leven in de brouwerij. Door droogte was de kwaliteit van de nieuwe oogst zeer wisselend, waardoor de echt goede kwaliteit zeer gewild was. Het resulteerde in recordhoge prijzen. In 2 weken tijd steeg de prijs van €53 per ton franco boerderij naar €70 per ton franco boerderij, een record (week 32).

De prijs wist echter niet lang op dit niveau stand te houden, wat ook te maken had met de kwaliteit. De goede kwaliteit was namelijk uitverkocht, waardoor de prijs geen andere keuze had dan te dalen; in week 42 kwam deze alweer uit op €55 per ton franco boerderij. Doordat later in het jaar nog wat snijmaïs van het land gehaald kon worden, wist de prijs nog een klein stapje omhoog te doen. Hierdoor sloot het product 2018 af met een prijs van €65 per ton franco boerderij.

Ook de prijs van snijmaïs liet afgelopen jaar een bovengemiddelde stijging zien.

Wat brengt 2019?
Wanneer we naar 2018 in zijn geheel kijken, dan kunnen we in ieder geval concluderen dat het een jaar met veelal prijsstijgingen is geweest. Naast de genoemde stijgingen steeg bierbostel bijvoorbeeld van €2 per procent droge stof naar €2,70 per procent droge stof en noteerde Engels raaigras een geleidelijke stijging van €120 naar €160 per ton.

Of de prijzen in 2019 opnieuw records wegzetten, is koffiedik kijken. De verschillende fouragehandelaren laten weten dat de winter bepalend zal zijn. Hebben we een vroeg voorjaar, dan is er misschien wel niets aan de hand. Echter, wanneer het voorjaar laat is, kan er weleens gesproken worden van een ruwvoertekort. Kortom: geduld is een schone zaak.

Ook dit jaar op de hoogte blijven van de voerprijzen en mutaties? Bekijk dan onze database en vergelijk de prijzen met voorgaande jaren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden