Shutterstock

Inside Melk

Geen derde verlaging op rij voor melkprijs Arla

22 Januari 2019 - Wouter Baan

De positieve ontwikkelingen op de zuivelmarkt komen ook tot uiting in de melkprijs van Arla. Waar komt de prijs op uit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkprijs van Arla wordt normaal gesproken als een van de eersten gepubliceerd en is daarmee een trendsetter in Europa. In december en januari paste Arla een correctie toe, waardoor de melkprijs in 2 maanden tijd per saldo €1,20 toelegde tot €34,51 per 100 kilo melk (bij 4,41% vet, 3,47% eiwit en een jaarleverantie van 800.000 kilo). Voor februari laat Arla de melkprijs op dit niveau staan.

In de praktijk valt de voorschotmelkprijs meestal hoger uit, omdat er bij Arla ook premies kunnen worden verdiend met de deelname aan het programma 'Arla Garden Plus', VLOG-melk (GMO-vrije melk) en weidegang (€0,50 per 100 kilo).

Gevolg van de droogte
De bodem onder de melkprijs van Arla is in lijn met de beweging op de zuivelmarkt. Vooral het melkeiwit laat zich duidelijk beter verwaarden dan een paar maanden geleden, terwijl de boter- en kaasprijzen overwegend stabiel noteren.

Volgens Johny Russel, de directeur van Arla, is de impact van de droge zomer steeds duidelijker terug te zien in de Europese melkaanvoer; dat verklaart volgens hem ook het verbeterde sentiment op de zuivelmarkt. De beweging van Arla vergroot de kans dat de garantieprijs van FrieslandCampina de komende maand ook gelijk blijft, gezien die daar deels op is gebaseerd.

Klik hier om de melkprijsvergelijking in te zien. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden