Shutterstock

Nieuws Zuivelnoteringen

Prijs magere melkpoeder zet grote stappen

16 Januari 2019 - Wouter Baan

Het optimisme op de zuivelmarkt wakkert verder aan. De prijs van magere melkpoeder toont op de Global Dairy Trade (GDT) in Nieuw-Zeeland een dikke plus, terwijl ook de Europese poedernoteringen stijgen.

Tijdens de GDT van dinsdag 15 januari had magere melkpoeder opnieuw een hoofdrol. De prijs steeg met 10,3% tot $2.405 per ton (prijs is Nieuw-Zeelandse dollar), het hoogste niveau in bijna 2 jaar tijd. De opleving is een gevolg van de goede vraag vanuit China en landen in het Midden-Oosten.

Op basis van de gedane zaken van de afgelopen week stijgt de prijs van magere melkpoeder (ZuivelNL) met €50 tot €1.880 per ton. Het effect van de GDT zit hier nog niet in verwerkt, waardoor een verdere stijging de komende tijd aannemelijk is; temeer omdat de Europese poederberg nu nagenoeg weggevaagd is.

Sinds november toont de prijs van magere melkpoeder een opwaartse lijn. 

Cheddar in de lift
De prijs van Cheddar, die correleert met de Europese kaasprijzen, steeg met 4,2% tot $3.504 per ton. Dit is het hoogste niveau sinds september, waarmee de prijsdalingen in het vierde kwartaal teniet zijn gedaan. De prijsstijging komt nog niet tot uiting in de Duitse kaasprijs (Gouda 45). De onderkant van de notering toont deze week een min van €50 tot €2.900 per ton.

Ook het melkvet laat de stijgende lijn nog niet los. De ZuivelNL-notering stijgt deze week met €7 tot €4.350 per ton, terwijl ook de onderkant van de Duitse boternotering steeg. Op de GDT pluste de boternotering met 4,6% tot $4.246 per ton. 

Klik hier om alle noteringen te bekijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grondstoffen

Volle melkpoeder verschilt aanzienlijk in prijs

Nieuws melk

MTC door de pijn heen volgens nieuwe CEO

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden