Shutterstock

Nieuws Voeding

Canada schrapt melk uit Schijf van Vijf

24 Januari 2019 - Tim Roetman - 16 reacties

De Canadese overheid maakt al sinds jaar en dag de 'Food Guide', welke met de 'Schijf van Vijf' te vergelijken is. Voor het eerst in de geschiedenis van deze voedingsgids wordt zuivel slechts nauwelijks genoemd in de richtlijnen voor een gezond dieet.

De overheid in Canada heeft jarenlang benadrukt dat zuivel essentieel is voor een gezond dieet. Ook in de voorlaatste update was dit nog het geval. Echter, sinds januari 2019 spelen zuivelproducten geen belangrijke rol meer in een gezond Canadees dieet.

De wijziging wekt grote frustraties op bij de Canadese melkveehouders. Zij beweren (op basis van wetenschappelijk onderzoek) dat zuivel juist heel gezond is. Zo houdt het de botten gezond en voorkomt het bepaalde chronische ziektes, aldus de melkveehouders. De belangenbehartiger van de Canadese veehouders (Dairy Farmers of Canada) zegt dat de nieuwe versie niet in lijn is met recent onderzoek over de gezondheidsaspecten van zuivel.

Minder vlees 
Daarnaast worden ook vleeseiwitten voor een groot gedeelte vervangen door plantaardige eiwitten. "Het is belangrijk dat mensen begrijpen dat plantaardige en dierlijke eiwitten niet 1 op 1 uitwisselbaar zijn", zo meldt Mary Ann Binnie, voedingsmanager bij de Canadian Pork Council (de belangenbehartiger voor de varkenssector).

Ook Rick Bergmann, de voorzitter van de Canadian Pork Council, uit zijn zorgen over het vernieuwde plan. "Wij maken ons met name zorgen dat de Canadese consument de nieuwe Food Guide ziet als een aanbeveling om minder vlees te eten en hij/zij dit gaat vervangen door plantaardige eiwitten."

Veganisten zijn blij verrast
Vanzelfsprekend zijn de verschillende veganistische organisaties in hun nopjes met de update van het voedingsadvies. De Canadese overheid adviseert momenteel namelijk een dieet dat voor 88% uit plantaardige eiwitten bestaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
Abonnee
Peter 24 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881138/canada-schrapt-melk-uit-schijf-van-vijf]Canada schrapt melk uit Schijf van Vijf[/url]
Van een land als Canada had ik meer gezond verstand verwacht
Joop 24 Januari 2019
Tja Peter, ook in Canada hebben milieufreaks en veganisten steeds meer in de melk te brokkelen..... En je ziet nu inderdaad dat hun verstand al is aangetast ......
Joris 24 Januari 2019
Joop en Peter hebben beide geen benul van voeding, net zoals de boeren in canada. Dus wellicht is het goed als diëtist zoals ik hier over een mening geeft, zoals ik.

Beide adviezen vanuit de Canadese overheid zijn juist en er zal in veel meer landen dit soort adviezen naar voren komen, mede omdat juist onderzoek dit laat zien dat dit goed voor de gezondheid van de mens, maar ook het milieu is.

Belangrijk is dat zij niet zeggen dat je geen zuivel meer mag nemen maar dat het niet in de basis thuis hoort en dat is juist. Dit kan gemakkelijk worden vervangen.

Minder vlees is gezonder, in Nederland geldt er ook max 500 gram vlees per week, waarvan max 100 gram bewerkt. Wij hebben vrijwel hetzelfde advies.

Voor de duidelijkheid ik heb een hekel aan veganisten en denk ook dat die leeftijd niet gezond is.
Abonnee
krulstaart 24 Januari 2019
Ben bang dat de "schijf van vijf" of vergelijkbare producten ook veelal gevoed worden door de machtige industrie.
fox 24 Januari 2019
tuurlijk, en cannabis erin......
harry 24 Januari 2019
en de zuigelingen? Het eerste en enige wat die krijgen is melk.
En dan maar zeggen dat melk niet essentieel is.
Hoe onnozel kunnen wetenschappers zijn?
Abonnee
Kjol 24 Januari 2019
Wat een ontzettend gezwam, werkelijk geen mens kijkt naar de schijf van vijf. Ik kom geregeld in Canada, de schijf van minder vet in mijn lijf zou daar beter passen.
vlaming 25 Januari 2019
De hersenen van de mens zijn zich beginnen te ontwikkelen door vlees te eten, nu is dit bij sommigen duidelijk andersom.
Stammie 25 Januari 2019
Of er ook maar iemand is die zich door de overheid laat voorschrijven wat je eet.
peter 26 Januari 2019
canada zet flink in op het verdien model CETA verdrag ,dus het exporteren van melk!
Abonnee
erik 27 Januari 2019
en alleen de mens is het enige zoogdier wat zich aangepast heeft aan langdurig melk drinken. Noem mij eens dieren op die melk blijven drinken na de zuigelingen periode?
peter 27 Januari 2019
@Erik, je hebt verschillende zoogkoeien die als koe nog steeds bij een ander koe drinken, jammer dat jij dat nog niet weet. bij dezen!
Eveline 28 Januari 2019
In de landen waar de meeste melk gedronken wordt wonen ook de meeste mensen met osteoporose.
Abonnee
Piet 28 Januari 2019
Kjol schreef:
Wat een ontzettend gezwam, werkelijk geen mens kijkt naar de schijf van vijf. Ik kom geregeld in Canada, de schijf van minder vet in mijn lijf zou daar beter passen.
In Canada houden ze van milkshakes en daar wordt je dik van. Nu snap ik waarom ze geen melk meer voorschrijven
Anna 29 Januari 2019
Laatste zin lijkt me niet te kloppen - 88 % dierlijke eiwitten?? Moet zijn plantaardig denk ik
Abonnee
Tim Roetman 29 Januari 2019
Anna schreef:
Laatste zin lijkt me niet te kloppen - 88 % dierlijke eiwitten?? Moet zijn plantaardig denk ik
Bedankt voor je opmerking.
Ik heb het aangepast.

Tim Roetman,
Redactie Boerenbusiness
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox