Shutterstock

Inside Melk

Melkeiwit trekt verder aan, correctie op vet

24 Januari 2019 - Wouter Baan

De prijsontwikkelingen op de markt tonen een tegenstrijdig beeld. Waar de vetprijs onder druk staat, trekt de waarde van het melkeiwit juist verder aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het licht voor het melkeiwit staat nog steeds op groen; temeer omdat de interventievoorraad inmiddels voor 99% is verkocht. Dit nieuws wakkert het goede sentiment op de poedermarkt verder aan, al wordt tevens gerealiseerd dat de poederberg niet in rook is op gegaan.

De volumes worden door de kopers waarschijnlijk de komende maanden gefaseerd op de markt gebracht. Dit maakt dat er naar verwachting geen schaarste optreedt. Tegelijkertijd is de vraag naar melkpoeder goed; met name uit Azië is interesse. Magere melkconcentraat is in trek om daarvan melkpoeder te produceren; de DCA-notering stijgt zodoende met €100 tot €1.600 per ton.

Vraag ontbreekt op vetmarkt
Op de vetmarkt ontbreekt het juist aan vraag. Boterproducenten leggen daarom voorraden aan om later dit jaar te kunnen leveren. De oplopende voorraden temperen de prijsprognoses en de verwachting is niet dat de boterprijzen aan hun maximum zitten. De roomprijzen staan deze week onder druk. De DCA-roomprijs daalt met €200 tot €4.700 per ton.

Dit niveau rekent goed om boter te produceren, en dus lopen voorraden op. Het is nog moeilijk te zeggen of de roomprijzen op korte termijn een bodem vinden; daarover verschillen de meningen in de markt.

Rauwe melk vrij stabiel
De handel in rauwe melk wordt nog steeds als 'dun' omschreven, waarbij relatief weinig volume is verhandeld. De opgaven voor de Nederlandse markt liggen iets lager, waardoor de DCA-notering met €1 daalt tot €34 per 100 kilo. Ook in Zuid-Duitsland ligt de prijs een fractie lager. Van grote prijsdruk is geen sprake; de correctie moet gezien worden in het licht van de dalende vetprijzen.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden