ChameleonsEye / Shutterstock.com

Inside Melk

Lagere melkprijs is trend in Nieuw-Zeeland

30 Januari 2019 - Wouter Baan

In navolging op Nieuw-Zeelandse zuivelverwerkers Fonterra en Westland, heeft ook Synlait de melkprijsprognose verlaagd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Synlait heeft de melkprijsprognose voor het seizoen 2018/2019 met 0,50 Nieuw-Zeelandse dollar ($) verlaagd tot $6,25 per per kilo milk solids (dit is 11,5 liter melk). Daarmee ligt de melkprijs in lijn met de bijgestelde prognoses van Fonterra en Westland.

Hoewel de zuivelfabricaatprijzen ook in Nieuw-Zeeland in de lift zitten, is een verlaging volgens Synlait noodzakelijk. De zuivelverwerker wijst op de enorme melktoename; vooral op het Noordereiland, waar sprake is van een uitmuntend grasseizoen. Dit is bepalend voor de melkproductie, want circa 90% van het rantsoen bestaat uit gras/weidehooi. 

Melkaanvoer weer omhoog
De melkaanvoer in Nieuw-Zeeland laat een opvallende beweging zien. Van juni tot en met oktober lag de melkaanvoer (maand tot maand) circa 6% voor op 2017. In november liet de aanvoer onverwacht een afvlakking zien; de melkaanvoer bedroeg die maand namelijk 2,9 miljoen ton, wat 'slechts' 1% hoger is dan dezelfde maand in 2017.

De aanvoer van november lijkt een incident, want in december bedroeg de melkproductie 2,7 miljoen ton (+3,4% in vergelijking tot december 2017). Per saldo produceerden de Nieuw-Zeelandse melkers vorig jaar 21,9 miljoen ton. Dit is het hoogste in 5 jaar tijd en ruim 2% meer dan in 2017. Vanaf oktober laat de melkproductie een seizoensmatige daling zien en die zet door tot juni.

De melkaanvoer in Nieuw-Zeeland was vorig jaar ruim 2% hoger dan in 2017.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden