Shutterstock

Inside Melk

Melktoename Nieuw-Zeeland spat uiteen

17 Januari 2019 - Wouter Baan

Met enige verbazing werd in de afgelopen maanden naar de forse melktoename in Nieuw-Zeeland gekeken. Door een vroeg kalfseizoen schoot de melkproductie in de maand juli uit de startblokken, maar de toename kan geen stand houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nieuw-Zeelandse melkaanvoer laat over november een opvallende beweging zien. In de periode van juli tot en met september noteerde de melkaanvoer een plus van bijna 6%, vergeleken met dezelfde periode in 2017. En ook in oktober bedroeg de productie nog 5% hoger (3,2 miljoen ton).

Echter, over november groeide de melkplas nog maar met 1% tot circa 2,9 miljoen ton, in vergelijking tot dezelfde maanden in 2017. Vergeleken met het 5-jarig gemiddelde is de toename minder dan 1%. 

Minder koeien 
De teruglopende groei houdt verband met de krimp die de melkveestapel in Nieuw-Zeeland laat zien. Het aantal dieren is in het afgelopen jaar met 1% gekrompen tot 6,4 miljoen. In 2014 kwam het land nog op 6,7 miljoen dieren uit, wat een record was. In dat jaar pakte ook de melkaanvoer voor het laatst hoger uit dan nu.

De (melk)veehouderij in het land kampt al langere tijd met de dierziekte Mycoplasma bovis, waardoor er duizenden koeien zijn geruimd. In die zin valt de geringe krimp van de melkveestapel nog mee.

Westpac verhoogt melkprijsprognose
Aanvankelijk reageerde de Global Dairy Trade (GDT) negatief op de melktoename in Nieuw-Zeeland. Tussen juni en half november toonde de veiling keer op keer een daling. 'Toevallig' laten de prijzen sinds medio november weer een stijging zien en die lijn zet in het nieuwe jaar door. 

Deze beweging is voor de Nieuw-Zeelandse bank Westpac de reden om de melkprijsprognose voor het huidige seizoen met 0,20 Nieuw-Zeelandse dollar ($) te verhogen tot $6,30 per kilo milk solids. Deze prognose is in lijn met de melkprijs van Fonterra.

De opleving op de mark komt volgens de bank sneller dan verwacht. De reden hiervoor is de vraag naar zuivelproducten vanuit China. Westpac verwacht dat de zuivelprijzen ook de komende maanden stijgen; mits de Chinese koopdrift aanhoudt. Toch houdt de bank een slag om de arm, omdat het niet zeker is of China aan de markt blijft.

De melkaanvoer kan de stijgende lijn niet vasthouden.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden