Shutterstock

Inside Melk

DOC Kaas muteert haaks op FrieslandCampina

31 Januari 2019 - Wouter Baan

De melkprijzen voor februari kiezen allemaal hun eigen spoor. Daar waar FrieslandCampina de garantieprijs verhoogde en Arla het voorschot gelijk hield, voert DOC Kaas juist een verlaging door.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds dit jaar waardeert de Drentse kaasmaker vet en eiwit op een gelijk niveau. Voor de maand februari daalt de vet- en eiwitprijs met €0,14 tot €4,20 per kilo. Bij een jaarleverantie van 800.000 kilo melk noteert de melkprijs €33,01 per 100 kilo. Dat is een daling van €1,10 in vergelijking tot januari. 

Daarbovenop kunnen nog wel een aantal premies worden verdiend voor weidegang en duurzaamheid. De maximale bonus is gelimiteerd op €2,25 per 100 kilo. In de praktijk kan de melkprijs dus nog steeds boven de €35 per 100 kilo uitstijgen. Dit neemt echter niet weg dat DOC Kaas in de melkprijsvergelijking zowel onder Arla als FrieslandCampina staat. 

Kaasprijs kiest geen richting
Dat DOC Kaas een andere richting kiest dan Arla en FrieslandCampina is tekenend voor de situatie op de zuivelmarkt. Nu het sentiment op de poedermarkt is verbeterd, neemt de druk op de vetmarkt juist wat toe. De kaasprijzen kiezen daarbij vooralsnog geen duidelijke richting.

Na de forse afwaardering in november noteren de kaasprijzen nu overwegend stabiel.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden