Fonterra

Inside Melk

Fonterra verwacht toch een hogere melkprijs

28 Februari 2019 - Wouter Baan

Coöperatie Fonterra heeft de prognoses voor de melkcollectie voor het lopende seizoen verlaagd. Desalniettemin pakt de productie nog altijd behoorlijk hoger uit dan vorig seizoen. Wat is het gevolg hiervan?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie verwacht in seizoen 2018/2019, dat in mei eindigt, een melkprijs tussen de $6.30 en$6.60 per kilo milk solids*. Dit is een verhoging van $0,30. In de maanden hiervoor werd de prognose nog 2 keer verlaagd, maar door de hogere zuivelnoteringen op de Global Dairy Trade (GDT) is Fonterra positiever gestemd. 

Iets minder melk
De verwachte melkproductie komt uit op 1,53 miljoen kilo milk solids, wat een stijging van 2% is vergeleken met afgelopen seizoen. Daarentegen is de verwachting wel met 1% naar beneden toe bijgesteld. Dit is enigszins opvallend, omdat in januari nog fors meer melk werd gecollecteerd. 

De verlaging is dan ook voornamelijk een gevolg vanwege minder goede groeiomstandigheden. In Nieuw-Zeeland is dat zeer bepalend voor de melkproductie, gezien het rantsoen op het continent hoofdzakelijk uit ruwvoer bestaat.

China aan de markt
De Nieuw-Zeelandse zuivelexport loopt echter als een trein. In december exporteerde Nieuw-Zeeland een recordvolume van 449.000 ton, wat een toename is van 10% vergeleken met dezelfde maand in 2018. Met name de export naar Aziatische landen, zoals China, pakt fors hoger uit (volle en magere melkpoeder). De afzet naar het Midden-Oosten en de Afrikaanse landen toont juist een daling.

* 1 kilo milk solids is 11,5 liter melk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden