Ruud Morijn Photographer / Shutterstock.com

Nieuws Jaarcijfers

FrieslandCampina ziet 340 leden overstappen in 2018

28 Februari 2019 - Eric de Lijster

FrieslandCampina ziet het aantal leden-melkveebedrijven in 2018 met 4,7% dalen, vergeleken met 2017. In absolute cijfers namen 603 bedrijven afscheid van de coöperatie, waarvan 340 vertrokken naar een ander zuivelconcern. Dit blijkt donderdag 28 februari bij de presentatie van de jaarcijfers.

Uit de jaarcijfers komt naar voren dat eind vorig jaar 12.104 bedrijven lid waren van de coöperatie, terwijl dat 1 jaar daarvoor nog 12.707 bedrijven waren. De daling (603 bedrijven) is nagenoeg gelijk aan de afname in het aantal bedrijven 1 jaar eerder. Het aantal leden-melkveebedrijven bij de zuivelcoöperatie daalde in 2016 namelijk met 607 bedrijven (-4,5%).

Overstap naar andere concerns
Naast het natuurlijk verloop, is tevens bekend dat meerdere bedrijven de overstap hebben gemaakt naar andere zuivelconcerns (zoals A-ware). Volgens Hein Schumacher, de CEO van FrieslandCampina, gaat het om 340 bedrijven. De topman wordt daar niet blij van, gaf hij aan. "Wij zien liever geen overstappers, maar willen iedereen voor de coöperatie behouden. Ik ben van mening dat wij onze leden genoeg perspectief bieden, maar wel met een duidelijke lijn." 

Door de afname in het aantal leden-melkveebedrijven bij de coöperatie, laat ook de melkaanvoer van FrieslandCampina een daling zien. Deze is afgelopen jaar met 3,2% gedaald tot 10,375 miljoen kilo, wat een stevigere daling is dan in 2017. Toen daalde de melkaanvoer met 0,5% tot 10,716 miljoen kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden