Shutterstock

Inside Voer

Kwaliteit leidend in ruwvoerprijzen

19 Maart 2019 - Kimberly Bakker

Er is iets meer beweging zichtbaar op de voermarkt, al lijkt de kwaliteit daarbij wel steeds vaker leidend te zijn. Dit leidt hier en daar tot prijsdalingen, al laat juist roodzwenk een stijging in de prijs zien.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens verschillende fouragehandelaren staat de prijs van weidehooi al een tijdje onder druk. Nu er wat extra aanbod is vrijgekomen, en de vraag wat afgenomen is, heeft de prijs een stap naar beneden gezet. Deze daalt met €10 tot €230 per ton franco boerderij. De prijsranche is overigens wel behoorlijk breed: van €200 tot €250 per ton franco boerderij.

De brede prijsranche heeft voornamelijk te maken met de kwaliteit. Zoals hierboven ook wordt beschreven, is de kwaliteit steeds meer leidend. Het betekent dat er voor de (zeer) goede kwaliteit soms nog €250 per ton franco boerderij wordt neergelegd, terwijl slechte kwaliteit ook voor een bedrag van €200 verkocht wordt.

Stro stabiliseert weer
Vorige week liet de stroprijs voor de derde keer een daling zien, maar dat sentiment is deze week gekeerd. De prijs blijft deze week namelijk stabiel op €135 per ton franco boerderij (zowel tarwe- als gerstestro). Dat houdt tevens in dat de vraag die vorige week werd gesteld: 'Heeft stroprijs vrije val ingezet?', met een 'nee' beantwoord kan worden.

Volgens de fouragehandelaren had deze prijsdaling onder meer te maken met de onzekerheid omtrent de brexit. Nu de brexit waarschijnlijk wordt uitgesteld, kan er weer met zekerheid stro uit het Verenigd Koninkrijk (VK) gehaald worden. Daarnaast speelt ook hier de kwaliteit een grote rol. De mindere kwaliteit (bruin/zwart) wordt momenteel voor veel lagere prijzen verkocht (€130 en lager), dan uitstekende kwaliteit (€155 en hoger). Ook hier geldt dus een brede prijsranche.

Hoewel de prijs voor weidehooi daalt, noteert deze nog altijd hoger dan in voorgaande jaren.

De prijzen voor bierbostel en snijmaïs noteren juist overwegend stabiel. De prijs voor bierbostel blijft namelijk staan op €2,55 per procent droge stof en de prijs voor snijmaïs komt nog altijd uit op €60 per ton franco boerderij. Bij deze 2 producten zijn vraag en aanbod ook nog steeds redelijk in balans.

Gras noteert iets lager
Engels raaigras noteert deze week ietwat lager, want de prijs komt uit op €155 per ton franco boerderij. Dit heeft te maken met een toename in het aanbod, voornamelijk vanuit Denemarken wordt product aangeboden. De handelaren melden daarbij wel dat ze niet verwachten dat al dit product verkocht gaat worden. "Zoveel vraag is er nou eenmaal niet naar Engels raaigras", luidt de conclusie.

Ook de prijs voor kuilgras toont een daling en komt deze week uit op €55 per ton franco boerderij. De prijsranche is hier wel een stuk kleiner: van €45 tot €65 per ton franco boerderij. Volgens de handelaren weten de veehouders goed wat een marktconforme prijs is, waardoor de prijs niet veel breder kan bewegen. "Daarentegen is er nog wel meer dan genoeg vraag naar goede kwaliteit", zo wordt gezegd.

Roodzwenk in prijs omhoog
De prijs voor roodzwenk is deze week juist weer ietwat gestegen en komt daardoor uit op €180 per ton franco boerderij. Ook dit houdt verband met de kwaliteit van het geleverde product. De prijs voor rietzwenk blijft staan op €170 per ton franco boerderij. Veldbeemd noteert nog altijd €155 per ton franco boerderij en voeraardappelen noteren €45 per ton franco boerderij.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden