Shutterstock

Opinie Joost Derks

Gouden brexit-kans voor Europese Unie

16 Maart 2019 - Joost Derks - 1 reactie

Wanneer het aankomt op afspraken omtrent de brexit, kan het Britse Lagerhuis het over bijna niets eens worden. Straks krijgt de Europese Unie (EU) een gouden kans om de regie naar zich toe te trekken, en dat is goed nieuws voor het pond.

Het Britse Lagerhuis leek donderdagavond 14 maart wel een kleuter die vooral weet wat hij niet wil. Nadat eerder deze week de brexit-afspraken werden weggestemd, sprak donderdag 14 maart een meerderheid van de parlementariërs zich uit tegen het voorstel om zonder afspraken uit de EU te stappen. Vervolgens werd ook het plan weggestemd om een nieuw referendum te houden en kreeg May toestemming om de EU om uitstel te vragen.

Het is nog niet zeker of de EU akkoord gaat met dit verzoek. Daarvoor is namelijk ook toestemming nodig van de 27 overige lidstaten en minister-president Mark Rutte heeft al gezegd dat de Britse premier May dan met heel goede argumenten moet komen. Voorlopig lijkt May er met name op gebrand om haar akkoord, na 2 kansloze nederlagen, nog een derde keer aan het Lagerhuis voor te leggen. Je hoeft geen waarzegger te zijn om te voorspellen wat de uitkomst van die stemronde gaat worden.

Hoe hard speelt Brussel het?
Bovendien hebben sommige eurosceptische regeringen in de EU al een bezoek gekregen van de Britse politici, welke het liefst zien dat het land Europa toch op 29 maart de rug toekeert. Wanneer dat lukt, stevenen we opeens weer af op een harde brexit. De kans dat het zover komt, is klein. In dit scenario kunnen de Britten namelijk met de beschuldigende vinger naar de EU wijzen, die onvoldoende tijd geeft om een goede oplossing te vinden. En Brussel zit er niet op te wachten om de schuld in de schoenen geschoven te krijgen van alle ellende.

De EU heeft nu dus de gouden kans om de regie naar zich toe te trekken, bijvoorbeeld door harde deadlines te stellen. De financiële wereld krijgt dan iets wat ze al ruim 2 jaar ontbreekt: duidelijkheid over de toekomst. Dinsdag 12 maart daalde het Britse pond met bijna 2%, toen het akkoord van May afstevende op een nieuwe nederlaag. Inmiddels heeft de Britse munt die schade alweer uitgewist. Als het May lukt om een uitstel af te dwingen, kan het pond zelfs nog een stuk verder stijgen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
1 reactie
hans 16 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10881696/gouden-brexit-kans-voor-europese-unie]Gouden brexit-kans voor Europese Unie[/url]
Gouden tijden voor de beurs en valuta handelaars,
een afgang voor de grotendeels EU aanhankelijke britse politici,
en een Britse èn EU bevolking die maar lijdzaam moet toezien hoe we bestuurd worden door totaal incapabele mensen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox