Shutterstock

Inside Voer

Voermarkt staat in het teken van stabiliteit

9 April 2019 - Kimberly Bakker

De voermarkt staat in het teken van stabiliteit; zowel de vraag, het aanbod als de prijzen zijn stabiel. Veel veehouders zijn op het moment druk op met landwerkzaamheden, waardoor het aankopen van ruwvoer op de tweede plaats staat. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de ruwvoermarkt voornamelijk stabiele prijzen toont, laat de prijs voor bierbostel juist een daling zien. De prijs daalt namelijk met €0,05 tot €2,40 per procent droge stof, wat met name komt door de toename in het aanbod. Dit terwijl de vraag stabiel is gebleven. Ook de prijs voor Engels raaigras laat een daling zien en komt daardoor uit op €150 per ton franco boerderij.

Stabiliteit heerst in de markt
De prijs voor stro (zowel tarwe- als gerstestro) noteert inmiddels al sinds het begin van het jaar relatief stabiel, wat met name te maken heeft met de balans tussen vraag en aanbod. Dit maakt dat de prijs ook deze week blijft staan op €135 per ton franco boerderij. Ook de prijs voor snijmaïs muteert deze week niet en noteert €60 per ton franco boerderij. Hierbij wordt wel gemeld dat de vraag naar dit product goed is, wat aantoont dat vooral de kwaliteit bepalend is voor de prijs.

De prijs voor weidehooi heeft sinds week 11 een dalende trend laten zien, maar deze lijkt nu ten einde. De prijs blijft deze week namelijk stabiel op €205 per ton franco boerderij. Echter, kijken we dan naar de cijfers van de voorgaande jaren, dan zien we dat de prijs nog steeds boven het 5-jarig gemiddelde staat. Ook de prijs voor kuilgras blijft stabiel en noteert deze week €55 per ton franco boerderij.

Daarnaast blijven ook de prijzen van roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd deze week stabiel, wat maakt dat de prijzen uitkomen op respectievelijk €180, €165 en €155 per ton franco boerderij. Er is zo goed als geen handel in de voeraardappelen, waardoor hier geen actuele prijsindicatie voor gegeven kan worden.

Grasoogst nog onduidelijk
Zoals bovenaan dit artikel beschreven staat, is een groot gedeelte van de veehouders druk met de werkzaamheden op het land. Hier en daar is de eerste snede gras dan ook al van het land gehaald, al wordt deze vooral voor eigen gebruik gemaaid. "Door het rustige weer afgelopen winter, met weinig sneeuw, is er een mooie eerste snede te halen. Echter, voor prijzen is het nog te vroeg", zo laten verschillende fouragehandelaren weten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden