Shutterstock

Inside Melk

Zonnig weer geeft zuivelmarkt energie

18 April 2019 - Wouter Baan

Hoewel de seizoensmatige melkaanvoer toeneemt, neemt de beschikbaarheid van spotmelk juist af. Wat is hier de reden van, en hoe reageren de DCA-zuivelnoteringen hierop?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het sentiment op de zuivelmarkt is in korte tijd aanzienlijk verbeterd. In aanloop naar Pasen lieten de prijzen voor rauwe melk en room nog een daling zien, maar zo vlak voor het feestweekend is er een opwaartse lijn ingezet. Dit komt onder meer foot de fraaie weersvooruitzichten voor de komende dagen, waardoor er veel vraag is vanuit het verssegment.

Beperkte beschikbaarheid 
Ook de stabiele boterprijzen, die bewegen op niveaus van €4.000 per ton, maakt ruimte vrij voor hogere roomprijzen. Aan het begin van deze week werd room nog verhandeld voor €4.350 per ton, maar gedurende de week zijn de prijzen gestegen. De DCA-notering komt op €4.450 per ton. Zowel het aanbod van melkvet als van melkeiwit is krap, waardoor ook de DCA-notering magere melkconcentraat oploopt. 

Deze prijsontwikkelingen zijn opvallend, omdat rondom het paasweekend een aantal verwerkingsdagen uitvallen. Daarnaast loopt de seizoenmatige melkaanvoer op, al blijft de melkproductie in Nederland, Duitsland en Frankrijk achter op vorige jaren.

Global Dairy Trade
Ook de hogere prijzen die deze week op de Global Dairy Trade (GDT) zijn gerealiseerd, maakt in Europa ruimte vrij voor een weg naar boven. De boterprijs op de GDT steeg bijvoorbeeld 3,5% tot $5,544 per ton. De Europese boterprijzen liggen op lagere niveaus, vergeleken met Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Dat zou de exportpositie van Europese exporteurs ten goede moeten komen. Tegelijkertijd is dit prijsverschil al wat langer aan de gang, maar is van een vraagtoename nog weinig merkbaar.

Prijs spotmelk omhoog
De kaasprijzen hebben een bodem gevonden op een niveau rondom de €2.750 per ton (Gouda). Ondertussen wijzen de prijzen voorzichtig hogere niveaus aan. Het verbeterde sentiment op de zuivelmarkt, zorgt ervoor dat spotmelk meer gezocht is. De DCA-notering voor rauwe melk (bij 4,4% vet, geleverd) stijgt zodoende met €0,50 tot €31,50 per 100 kilo.

De verbeterde omstandigheden geven nog niet direct zicht op hogere uitbetalingsprijzen richting melkveehouders, omdat deze nog altijd aan de hoge kant zijn.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden