Shutterstock

Analyse Countus Melkvee Index

Rendement melkveehouder scoort onder gemiddelde

14 Mei 2019 - Wouter Baan

De Countus Melkvee Index toont al weken een stabiel beeld, maar het puntenaantal weerspiegelt ook dat het rendement onder het gemiddelde scoort. Daarentegen is de verwachting wel dat het rendement op relatief korte termijn stijgt.

De Melkvee Index, die wordt samengesteld door Countus Accountants en Adviseurs en DCA Groep, dook in het vierde kwartaal van 2018 onder de 100 punten en is sindsdien op dat niveau blijven steken. In de afgelopen weken schommelde de Index net iets onder de 95 punten.

Melkprijzen en brokprijzen dalen
De melkprijzen van diverse zuivelbedrijven, zoals FrieslandCampina, DOC Kaas en A-ware, zijn in mei naar beneden toe bijgesteld. Daarmee is het stabiele prijsverloop doorbroken. De uitbetalingsprijzen reageren op de dalende kaasprijzen in maart.

De brokprijzen daarentegen laten al een paar maanden een daling zien; bovendien is de verwachting dat de dalende trend voorlopig doorzet. De ophaalbijdragen voor rundveedrijfmest laten sinds de start van het uitrijdseizoen in februari een daling zien, al kijken de prijzen inmiddels weer naar boven.

Prognose
Volgens prognose voor de komende maanden is, op basis van historische prijsontwikkelingen, een stijging te verwachten. De kaasprijzen laten ook weer een stijging zien; zo noteert de DCA-notering Foliekaas (Gouda) nu boven de €3 per kilo. Ook de prijs van magere melkpoeder zit al langer in de lift. Dit is uiteraard positief voor het fundament onder de melkprijzen, al liggen hogere uitbetalingsprijzen nog niet direct voor de hand. 

Klik hier voor meer grafieken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

MTC door de pijn heen volgens nieuwe CEO

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden