Shutterstock

Inside Melk

Waarom spotmelk ineens duurder wordt

6 Juni 2019 - Wouter Baan

Hoewel de prijzen van de zuivelfabricaten onder druk staan, laten de prijzen van spotmelk een stijging zien. Wat is hier de reden van?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De spotprijzen van rauwe melk bewegen al tijden stabiel, maar deze week is duidelijk sprake van een opwaartse beweging. Zowel in Nederland als Duitsland is de beschikbaarheid van melk beperkt. Ook is de piek in de melkaanvoer inmiddels achter de rug; in Duitsland laat de melkaanvoer bijvoorbeeld al 4 weken een daling zien, waar de productie 1 jaar eerder pas deze week terugliep. Bovendien ligt de Duitse melkaanvoer bijna 2% achter op vorig jaar. Dit is opvallend, want over maart lag de productie nog voor.

Dalende melkaanvoer stuwt spotprijs
In Nederland is de beschikbaarheid van melk al langer beperkt. Nu de aanvoer terugloopt, komt dat meer tot uiting. Hoewel er volgende week een verwerkingsdag uitvalt (Tweede Pinksterdag), wordt er melk gezocht. In Nederland stijgt de DCA-notering rauwe melk daarom met €1,50 tot €32 per 100 kilo. Ook in Duitsland stijgen de prijzen, wat gesteund wordt door koopinteresse vanuit Italië.

De hogere spotmelkprijzen worden niet aangewakkerd door de stijgende zuivelfabricaatprijzen, want vooral de noteringen voor het melkvet staan onder druk. De boterprijzen zijn op spotniveau gezakt tot €3.600 per ton. Dit maakt dat ook de roomprijzen onder druk staan; de DCA-roomprijs daalt met €100 tot €4.150 per ton. Het ontbreekt vooral aan vraag vanuit het verssegment, waardoor het gros van de room tot boter is verwerkt. De prijsdruk op het melkvet zet ook de kaasprijzen onder druk.

Magere melkpoeder aan plafond 
De eiwitmarkt is beduidend positiever, maar de opwaartse potentie voor magere melkpoeder lijkt gering. De vraag vanuit de bestemmingen buiten Europa is iets teruggevallen. Wat eveneens opvalt, is het feit dat magere melkconcentraat een brede prijsrange kent. Er wordt product verhandeld van €1.500 tot boven de €1.600 per ton. De DCA-notering blijft stabiel op €1.570 per ton, al is de ondertoon op de markt stijgend.

Over het algemeen is de zuivelmarkt op zoek naar een nieuwe balans. De beperkte beschikbaarheid van rauwe melk in Noordwest-Europa biedt wel aanknopingspunten voor zuivelfabricaatprijzen. Of dit een bodem onder de melkvetnoteringen kan leggen, zal uiteraard moeten blijken.

Bekijk hier de laatste noteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden