Shutterstock

Analyse Kaas

Kaasprijzen staan serieus onder druk

6 Juni 2019 - Wouter Baan

De goede flow waarin de kaasprijzen zaten, is voorbij. De DCA-foliekaasnoteringen voor Gouda en Edam laten deze week een aanzienlijke daling zien en verdere verlagingen liggen voor de hand.

De kaasprijzen zaten over mei duidelijk in de lift, maar in juni is het tegenovergestelde zichtbaar. De DCA-notering voor Gouda passeerde in de tweede week van mei zelfs de grens van €3 per kilo, wat in historisch perspectief een goed prijsniveau is. Echter, vanaf dat punt kantelde het sentiment. De afgelopen weken toonden de prijzen al wat haarscheurtjes en deze week bouwt de druk zich serieus op.

Stroeve afzet
De Europese kaasafzet verloopt stroef, laten diverse exporteurs weten. Dit ondanks dat de kaasprijzen competitief zijn, in vergelijking tot de andere exporteurs. Ook de afzet binnen Europa verloopt tammetjes, wat maakt dat de voorraden bij verschillende kaasproducenten zich opbouwen. De markt wordt momenteel 'verstoord' door handelaren die in de stijgende markt posities hebben ingenomen en deze nu proberen te sluiten.

De kaasvoorraden zijn overigens zeker niet overmatig, maar bouwen zich wel op. Diverse partijen laten weten dat er de afgelopen weken veel melk tot kaas is verwerkt. Door de snel dalende melkvetprijzen, leidde dat tot de beste valorisatie van rauwe melk.

Dalende prijzen
Al met al is het sentiment op de kaasmarkt momenteel negatief. De DCA-foliekaasnotering voor Gouda daalt deze week daarom ook met €0,05 tot €2,87 per kilo. De notering voor Edam gaat met €0,07 omlaag tot €2,78 per kilo.

Dit artikel hoort bij het abonnement Boerenbusiness Melk & Voer Pro. De komende periode kunt u de wekelijkse kaasanalyse van Boerenbusiness tijdelijk gratis ter kennismaking lezen. 

Bekijk hier de laatste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivelbusiness

Sterkere zuivelprijzen steunen melkprijs verder

Marktupdate Melk

Boter stille uitschieter op iets positievere zuivelmarkt

Nieuws Melk

Ierse melkaanvoer zakt nog dieper weg

Analyse Zuivelbusiness

Stabilisatie en ook plussen terug op zuivelmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden