Shutterstock

Inside Melk

Dip in melkaanvoer zorgt niet voor paniek

27 Juni 2019 - Wouter Baan

Vanwege de hoge temperaturen in delen van Europa staat de melkaanvoer onder druk. De verwerkers kampen met tekorten en melden zich vaker op de spotmarkt, maar dat leidt niet tot stijgende prijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zowel handelshuizen als melkverwerkers melden dat het weer zorgt voor een dip in de melkaanvoer, die sowieso al een seizoensmatige daling laat zien. In Duitsland zit de wekelijkse melkaanvoer alweer op het niveau van 2017, al bewoog deze tot dusver dit jaar ruimschoots daarboven. Ook hier in Nederland is merkbaar dat er minder melk is. De verwachting is echter wel dat de melkaanvoer weer bijtrekt, onder andere door de oplopende temperaturen

In Duitsland stijgen de prijzen voor spotmelk, gedreven door de kooplust vanuit Italië. De DCA-noteringen voor Noord- en Zuid-Duitsland laten dan ook een stijging zien (+€0,50) tot respectievelijk €33,50 en €35,50 per 100 kilo (bij 3,7% vet). In Nederland stabiliseert de notering zoals verwacht op €33,50 per 100 kilo (bij 4,4% vet).  

Aanbod ruim voldoende 
Hoewel de beschikbaarheid van rauwe melk onder druk staat, is er meer dan voldoende room in omloop. De roomprijzen kiezen momenteel geen duidelijke richting en schommelden gedurende deze week wat. Op basis van de opgaven daalt de DCA-roomprijs deze week met €50 naar €4.200 per ton. Ondanks hoge temperaturen, is de vraag vanuit het verssegment niet overdreven groot. Het algehele sentiment op de vetmarkt blijft zwak, al hebben de boterprijzen wel een bodem gevonden op circa €3.600 per ton.

De vraag naar magere melkconcentraat blijft goed. De DCA-notering stijgt met €30 naar €1.800 per ton. De opgaven tonen behoorlijke verschillen, afhankelijk van origine en bestemming. Een plafond is in zicht, omdat de prijzen voor magere melkpoeder neerwaarts tenderen. Daarentegen lijken de kaasprijzen een bodem te hebben gevonden, na een aantal flinke prijsdalingen op rij.

Bekijk hier de laatste noteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden