Agrifoto

Inside Voer

Nieuwe gerstestro deze week op de markt

2 Juli 2019 - Kimberly Bakker

De handel in ruwvoer is relatief stabiel te noemen. Volgens de handelaren is nog steeds goed te merken dat er minder vee is in Nederland. Ook dient de eerste nieuwe gerstestro zich deze week aan, waar komt de prijs op uit?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de handelaren is er slechts handel in 2 producten: weidehooi en nieuwe gerstestro. De reden voor de 'slappe' handel is het feit dat er veel minder vee is in Nederland. Dat argument hebben we dit seizoen vaker gehoord, maar lijkt nu opnieuw tot uiting te komen. Daarnaast speelt ook mee dat de melkveehouders nog voldoende gras op voorraad hebben en dat zij weinig te besteden hebben.

Nieuwe gerstestro
De eerste gerstestro van de nieuwe oogst is deze week ook op de markt verschenen; het gaat voornamelijk om product uit Frankrijk en Duitsland. Daar waar de stro op dit moment nog niet beschikbaar is, wordt het deze week nog wel verwacht. De prijs varieert, onder andere afhankelijk van de transportafstand, van €105 tot €115 per ton franco boerderij. Dat betekent dat de gemiddelde prijs uitkomt op €110 per ton franco boerderij.

Volgens verschillende fouragehandelaren is de vraag momenteel nog wat 'lafjes', al lijkt in het zuiden van het land wel volop vraag te zijn. Dit maakt dat de prijs in die regio ook zomaar boven de genoemde prijs kan liggen. De prijs voor tarwestro blijft deze week stabiel op €128 per ton franco boerderij.

Vorige week werd voor het eerst gehandeld in weidehooi van de nieuwe oogst. Deze week is die handel weer wat afgezwakt. Dit leidt ertoe dat de prijs gezakt is naar €160 per ton franco boerderij (-€5). Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de kwaliteit, transportafstand en welke snede het betreft leidend zijn in de prijs.

Stabiele prijzen
Als we dan kijken naar de overige ruwvoerproducten, dan is voornamelijk zichtbaar dat het rustig is. De prijs voor snijmaïs blijft namelijk ook deze week staan op €67 per ton franco boerderij. De fouragehandelaren laten daarbij overigens wel weten dat er nog altijd vraag is naar snijmaïs. Voor de goede kwaliteit worden dan ook nog altijd prijzen boven de €70 per ton franco boerderij betaald.

De prijs van bierbostel is gestabiliseerd op €2,15 per procent droge stof en daar lijkt op korte termijn niet veel verandering in te komen. De prijs voor voeraardappelen blijft stabiel op €45 per ton franco boerderij, al wordt de opmerking gemaakt dat hier vrijwel geen handel in is (wegens een tekort aan product). De prijs voor Engels raaigras blijft stabiel op €150 per ton franco boerderij.

De prijs voor kuilgras staat deze week nog steeds op €50 per ton franco boerderij en de prijzen van roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd komen respectievelijk uit op €180, €170 en €155 per ton franco boerderij. Volgens handelaren is de hele zuivelmarkt onzeker, wat het lastig maakt om een voorspelling te doen. Wat echter wel gezegd kan worden is dat het weer bepalend gaat zijn. Hoe langer het droog blijft, hoe meer handel er kan worden verwacht. 

Bekijk alle mutaties en noteringen hier.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden