Shutterstock

Inside Voer

Wat doet de prijs van nieuwe weidehooi?

25 Juni 2019 - Kimberly Bakker

Veehouders wachten al weken met smart op de nieuwe oogst. Dit zorgde in de afgelopen weken voor een rustige markt. Ook deze week is het rustig, al heeft de nieuwe oogst van weidehooi zich wel aangediend. Waar komt de prijs voor nieuw product op uit, en wanneer wordt de nieuwe oogst van stro verwacht?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor stro (zowel gerste- als tarwestro) van de oude oogst noteert deze week wederom €128 per ton franco boerderij. De verwachting is wel dat die prijs de komende weken gaat dalen, omdat de nieuwe oogst zijn intrede gaat doen. Volgens fouragehandelaren wordt in Frankrijk aan het einde van de week de eerste gerstestro van het land gehaald. Deze stro zou dan volgende week ook in Nederland verkrijgbaar zijn.

Hoewel er nog vrij weinig bekend is over de kwaliteit van de Franse stro, worden er al wel prijzen genoemd: €110 tot €115 per ton franco boerderij. Dat is vergelijkbaar met de prijs die vorig jaar voor de nieuwe oogst werd neergelegd. Daarentegen verwachten handelaren niet dat er direct volop wordt gehandeld in dit product, gezien veel melkveehouders nog genoeg voer (veelal gras) op voorraad hebben. "Pas als het langere tijd droog is, is de verwachting dat het storm gaat lopen", zo verwachten zij.

Nieuwe weidehooi
Terwijl er nog even gewacht moet worden op de nieuwe oogst van stro, is de nieuwe oogst van weidehooi al wel beschikbaar. Door het goede weer van de afgelopen dagen is er veel aanbod op de markt gekomen. Dit lijkt 1 week eerder te zijn dan vorig jaar. Dit heeft een enorme prijsdaling tot gevolg, want de prijs van de nieuwe oogst komt uit op €165 per ton franco boerderij (-€35).

Als we naar de grafiek hieronder kijken, dan ligt de prijs voor de nieuwe oogst nog steeds iets boven het niveau van 2018. In dat jaar lag de prijs namelijk op €160 per ton franco boerderij (week 28). Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde ligt de prijs ongeveer €10 hoger, want over die periode kwam de prijs voor nieuwe oogst uit op €156 per ton franco boerderij.

Stabiliteit heerst
Hoewel het bovenstaande erop wijst dat er meer reuring is op de markt, melden handelaren dat het nog altijd rustig is. Het weer van de komende weken zal bepalend zijn voor de handel. Dit zorgt ervoor dat de prijs van snijmaïs stabiel blijft op €67 per ton franco boerderij. Daarentegen moet wel opgemerkt worden dat goede kwaliteit nog altijd verkocht wordt voor prijzen boven de €70.

De prijs van Engels raaigras blijft deze week staan op €150 per ton franco boerderij. Ook de prijs van kuilgras weet niet te bewegen en noteert weer €50 per ton franco boerderij. De prijs voor bierbostel staat nog steeds onder druk, maar dit heeft nog geen effect op de prijs. Die blijft namelijk staan op €2,15 per procent droge stof.

De vraag naar voeraardappelen is overigens wel goed, waardoor deze het zeer geringe aanbod overstijgt. Dit maakt dat de prijs deze week stijgt tot €45 per ton franco boerderij. De verwachting is dat er voorlopig niet meer aanbod beschikbaar komt, waardoor de prijs hoog zal blijven. 

Alle mutaties en prijzen zijn te vinden in onze databank.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden