Shutterstock

Nieuws Rundvlees

Minder productie en consumptie EU-rundvlees

12 Juli 2019 - Jeannet Pennings

De productie van rundvlees in de EU neemt in 2019 naar verwachting met 1,1% af ten opzichte van vorig jaar en nog eens 0,6% extra in 2020. Deze daling ligt in lijn met de krimpende rundveestapel in de EU, zo meldt de Europese Commissie in een recente publicatie.

In 2018 was het aantal slachtingen in de EU uitzonderlijk hoog als gevolg van (ruw)voertekorten. Uit het rapport van de Europese Commissie blijkt dat dit aantal in het eerste kwartaal van 2019 met 1,4% daalde. Dit komt vooral door kleinere rundveestapels in de grootste productielanden: Duitsland, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië.

Verder waren het rundvleesschandaal in Polen met illegale slachtingen, de moeilijkere handelssituatie in Ierland en Groot-Brittannië na de Brexit, en de trage Turkse markt voor de export van levende dieren van invloed op het aantal slachtingen. Ondanks minder slachtingen in 2019 liggen de EU-rundvleesprijzen 2 tot 7% ​​onder de prijzen van vorig jaar en onder het driejarige gemiddelde van 2016 tot en met 2018. Uitzondering vormen de koeprijzen, die sinds begin dit jaar een stijgende lijn vertonen.

Stijgende export rundvlees
De export van EU-rundvlees is in de eerste 4 maanden van 2019 met 14,5% gestegen. De volumes naar bestaande markten als Bosnië, Israël en de Filippijnen zijn toegenomen en China is als nieuwe markt geopend. De verwachting is dat de export blijft toenemen en in 2019 uitkomt op 15% groei ten opzichte van vorig jaar.

De uitvoer van levende dieren wordt beïnvloed door de problemen op de Turkse markt sinds het najaar van 2018. Andere markten vangen dit slechts gedeeltelijk op. Daarom wordt dit jaar een exportdaling van 2% verwacht ten opzichte van 2018.

De totale invoer in de EU daalt naar verwachting eveneens met 2%, vooral door de groeiende vraag in Azië. In de eerste 4 maanden van 2019 was al een daling van de invoer uit Brazilië (-16%) en Uruguay (-8%) te zien, die niet werd gecompenseerd door Argentinië (+8%).

Dalende rundvleesconsumptie
Na enkele jaren van een hogere rundvleesconsumptie en een hoger aanbod in de EU, gaat het tij dit jaar keren. Verwacht wordt dat de dalende beschikbaarheid van vlees op de EU-markt resulteert in een consumptieverlaging van 11 kg naar 10,8 kg per hoofd van de bevolking.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden