Shutterstock

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

22 April 2024 - Klaas van der Horst - 6 reacties

Nederland heeft niet zozeer een laatste en zeer strenge derogatie van de Europese Nitraatrichtlijn gekregen vanwege niet voldoen aan technische als wel vanwege politieke eisen, komend vanuit het kabinet van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans en diens kabinetschef Diederik Samsom.

Dit komt naar voren uit de reeks WOO-documenten die het ministerie van LNV vorige week heeft vrijgegeven. Zowel het bureau van Eurocommissaris Sinkevicius (functioneel ondergeschikt aan Timmermans) als het kabinet van premier Rutte melden dat in hun correspondentie.
 

drkn
Uit correspondentie van het kabinet van Rutte in juli 2022.

De discussie over de nieuwe derogatie sleepte al langere tijd en begon onder het bewind van voormalig landbouwminister Carola Schouten. Haar opvolger Henk Staghouwer erfde dit dossier, maar kon er feitelijk niet mee uit de voeten. Premier Rutte zette ook zijn gewicht er achter, maar Nederland zag zich geconfronteerd met een harde opstelling van Timmermans en Samsom. Vooral de laatste bemoeide zich blijkens de stukken intensief met de onderhandelingen.

Afgestopt vóór Nitraatcomité
De vaak gehoorde verklaringen van Adema en Van der Wal dat het de Europese lidstaten waren die Nederland de bel aanbonden waar het ging om een nieuwe derogatie, lijkt dan ook niet te kloppen. Het derogatieverzoek van Nederland bleef steken bij Timmermans en Samsom en mede door hun druk ook bij Sinkevicius. Het verzoek bereikte daardoor lange tijd gewoon het Nitraatcomité niet, en toen het eenmaal zo ver was, was Nederland zijn plek gewezen. 

Zoals bekend, diende Staghouwer najaar 2022 zijn ontslag in en volgde Piet Adema hem op. Hij bleef trekken aan het derogatiedossier, maar zonder succes.

Verplichtingen fysiek domein
Om Nederland nog eens te wijzen op wat er allemaal op het spel stond en waar het volgens alle plannen van Timmermans zou moeten voldoen, werd in februari 2023 nog eens 'de grote context' geschilderd aan een viertal Nederlandse ministers: Adema, De Jonge, Harbers en Van der Wal (waarvan de laatste eerst niet wilde toegeven dat ze er was geweest). Daarbij wees Timmermans hen op dat Nederland een reeks problemen 'in het fysieke domein' diende op te lossen, 'gebiedsaanwijzingsverplichtingen' diende na te komen en dergelijke, kortom, dat het de aanwijzingen van de Commissie diende te volgen en daarbij 'betrouwbaar' moest zijn. 

Dat Nederland het waagde om nog lopende het onderhandelingstraject over de jongste derogatie om te beginnen over mestverwerking/Renure, was trouwens ook heel slecht gevallen bij de Commissie, zo valt te lezen. Waarom wordt niet uitgelegd, maar mogelijk is het omdat het bij de Commissie overkwam als een poging om toch meer dierlijke mest te plaatsen dan is toegestaan.

De vorige week gepubliceerde voorstellen van de Europese Commissie over Renure laten zien dat de commissie dan ook tal van beperkingen heeft ingebouwd om het gebruik van kunstmestvervangers 'beheersbaar' te houden.

Update 25 april: Naar aanleiding van de publicatie van dit artikel heeft de heer Diederik Samsom (Head of Cabinet, EVP Timmermans) als volgt gereageerd: "Bovenstaande artikel is pertinent onjuist. Door geen van de WOO stukken, die door iedereen na te lezen zijn, worden de beweringen uit het artikel gestaafd. Op geen enkele manier blijkt ergens uit de documenten dat Timmermans en zijn staf met 'politieke bemoeienis een strenge derogatie hebben afgedwongen', zoals het artikel beweert. De 2 contactmomenten van Samsom met LNV in dit langlopende dossier worden voltrekt onterecht gekarakteriseerd als 'intensieve bemoeienis' met de onderhandelingen. De bewering dat het derogatieverzoek van Nederland 'bleef steken' bij Timmermans en Samsom, wordt nergens in de WOO stukken onderbouwd en is ook onjuist. Uit de stukken blijkt dat Timmermans en zijn staf als adviseurs en bemiddelaars LNV hebben bijgestaan in hun verzoeken richting de Commissie. De beweringen in het artikel zijn dan ook onjuist."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Joost 22 April 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10908704/derogatie-beeindigd-door-druk-timmermans]Derogatie beëindigd door druk Timmermans[/url]
Maakt toch niks voor die XXL Kabouter er stemt toch niemand van de boerenstand op hem dus kost m geen zetels bij zijn GLPVDA club die zijn met andere zaken bezig..! Het congres aangehoord dit weekend!!!
Abonnee
Henk 22 April 2024
Het is gewoon een vies spelletje alles met elkaar en niemand durft verantwoording te nemen of heeft geen actieve herinnering.
Abonnee
kempenboer 22 April 2024
Wat we al lang wisten, is nu bevestigd.
Abonnee
Zeewind 22 April 2024
Is het mogelijk dit achterbakse gedoe in het burger nieuws te krijgen en daarbij de schade voor Nederland in kaart te brengen: onthouding van bouwvergunningen voor woningbouw, zakelijke bouwprojecten, bedrijfsvergunningen in de landbouwsector. Het liegen en bedriegen IN DE 2 de Kamer van de verantwoordelijke politici en het achterbakse gedrag van PVDA / Groenlinks in EU cie.
Abonnee
Hein 23 April 2024
Super goeie analayse top gedaan boerenbusiness nu idd hopen dat dit buiten de agri media wordt opgepikt
Abonnee
kaaskop 25 April 2024
gaan hier nog kamervragen over gesteld worden
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden