Agrifoto

Inside Melk

Extreme hitte krijgt geen vat op zuivelmarkt

25 Juli 2019 - Wouter Baan

In de week dat er hitterecords zijn verbroken, zou je verwachten dat de temperatuur op de zuivelmarkt ook oploopt. Niets is minder waar. De prijzen tenderen juist neerwaarts. Hoe komt dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de spotmarkt zuivel staat de vakantiemodus aan. Vrijwel alle partijen spreken van weinig activiteit en relatief dunne verhandelde volumes. Alleen een enkele fabrieksstoring brengt leven in de brouwerij. Hoewel het hete weer zonder meer een thema is, krijgt dit (vooralsnog) geen vat op de prijzen. De hitteperiode is tekort, gezien volgende week koelere temperaturen op het programma staan.

Italië niet meer aan de markt
In Nederland blijft de DCA-notering voor rauwe melk gelijk op €33 per 100 kilo (bij 4,4% vet). Wat opvalt is de grote variatie in opgaven. In Noord-Duitsland tenderen de prijzen eveneens zijwaarts. Voor Zuid-Duitsland daalt de notering met €1,50 tot €35,50 per 100 kilo (bij 3,7% vet). De daling komt door verminderde Italiaanse koopintersse. 

Ondertussen blijven de boterprijzen dalen. Dat oefent ook druk uit op de roomprijzen. De Europese botermarkt is overvol met prijsniveaus van circa €3.300 per ton. Dit komt voorval vanwege de flink gestegen melkproductie in landen als Ierland en Polen. Hoewel de export buiten Europa is gestegen, zet dit geen zoden aan de dijk. 

In de eerste 5 maanden van dit jaar steeg de Europese boterexport met 5% tot ruim 62.000 ton. In diezelfde periode steeg de productie met 1,2% tot 970.000 ton, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Dit betekent dat slechts ruim 5% van de productie wordt geëxporteerd. Het argument dat de Europese boterprijzen op de wereldmarkt aantrekkelijk zijn geprijsd, snijdt zodoende geen hout. In de markt is de verwachting dat de boterprijzen blijven dalen.

Grondstofwaarde verder omlaag
Ook de notering van magere melkconcentraat gaat opnieuw omlaag. Op de korte termijn is de opwaartse potentie van magere melkpoeder gering en dat drukt de concentraatprijzen. De DCA-notering daalt met €60 tot €1.800 per ton. Voor het laatste kwartaal van 2019 en de periode daarna zijn diverse marktpartijen positiever over de afzetkansen op de wereldmarkt.

Dit biedt wat aanknopingspunten, maar vooralsnog staat de grondstofwaarde van melk onder druk. Hoewel in de markt gedacht wordt dat de uitbetalingsprijzen verder gaan dalen, hield Arla de melkprijs voor augustus opnieuw gelijk. Komende maandag maakt FrieslandCampina de garantieprijs voor de nieuwe maand bekend, waarbij een verlaging zeker niet uit te sluiten valt.

Bekijk hier de laatste noteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden