Shutterstock

Inside Melk

Zuivelfabriek vaker op zoek naar spotmelk

1 Augustus 2019 - Wouter Baan - 2 reacties

De extreme hitte leek geen vat te krijgen op de zuivelmarkt, maar ondertussen is merkbaar geworden dat de aanvoer van rauwe melk een flinke knauw heeft gekregen. De prijzen van spotmelk trekken dan ook aan, net als de notering voor room en magere melkconcentraat. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral in de tweede helft van deze week is de interesse in rauwe melk en vloeibare zuivelfabricaten toegenomen. De droogte in de afgelopen week heeft flink ingehakt op de melkaanvoer. Bovendien hebben de vet- en eiwitgehaltes over juni een tik gekregen. Meerdere zuivelfabrieken komen daardoor melk te kort. Zij melden zich nu op de markt om de fabrieken draaiende te houden. Er wordt daarnaast gewezen naar 1 specifieke partij die vaker op zoek is. 

De DCA-notering rauwe melk in Nederland stijgt zodoende met €1 tot €34 per 100 kilo (bij 4,4% vet). De opgaven bij DCA-Markets liepen zelfs op tot €36 per 100 kilo, maar zo ver kwam de middeling niet. De verwachting is dat de beschikbaarheid van rauwe melk door het koelere weer weer wat toeneemt. Dit ondanks dat we in de periode zitten met de seizoensmatige daling in de melkproductie.

Boterprijzen verder omlaag
Ook de roomprijzen veren op. De DCA-notering stijgt met €100 tot €3.750 per ton. De opwaartse potentie is echter beperkt, gezien de boterprijzen zijn gedaald naar €3.200 per ton. De prijzen van magere melkconcentraat lopen ook wat op, gesteund door de hogere magere melkpoederprijs. De DCA-notering stijgt met €50 tot €1.850. De stijging kwam met name in de tweede helft van deze week tot uiting. Aan het begin van de week was het aanbod nog beduidend ruimer, vanwege fabrieksstoringen.

Hoewel de prijzen van de vloeibare zuivelfabricaten met de hitte opleven, is de ondertoon op de markt nog niet direct verbeterd. Al met al is lastig te zeggen welke richting de prijzen gaan kiezen.

Bekijk hier de laatste noteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden