Shutterstock

Analyse Kaas

Prijs Gouda-kaas opnieuw wat zwakker

29 Augustus 2019 - Wouter Baan

De ondertoon op de kaasmarkt voelt momenteel zwak aan. De contante melkaanvoer maakt dat de kopers achteroverleunen en dat zij de prijsontwikkeling willen afwachten voordat ze positie in innemen.

De kaasprijzen (Gouda en Edam) bewegen verder naar beneden, nadat de markt afgelopen week al een tik kreeg. De dalende prijzen versterken de afwachtende houding van kopers. De producenten proberen aan gelijke prijzen vast te houden, maar ontkomen er niet aan om met de dalende markt mee te bewegen.

De DCA-foliekaasnotering Gouda daalt deze week daarom met €0,01 tot €2,77 per kilo. De notering voor Edam daalt deze week met €0,02 tot €2,70 per kilo.

Gelijke Europese melkaanvoer
De vakantieperiode is ondertussen nagenoeg voorbij. Toch neemt de marktactiviteit hierdoor nauwelijks toe. Dit komt doordat veel partijen op korte termijn al zijn ingedekt. Voor de wat langere termijn zijn de kopers afwachtend.

Aangezien de melkaanvoer in Europa gelijk is aan vorig jaar (en er tevens veel melk de kaasbak instroomt) zal de productie van kaas theoretisch gezien minimaal op peil blijven. Dit is 1 van de oorzaken van de zwakkere markt.

Stabiele export
De Europese kaasexport op derde markten was in de eerste helft van 2019 gelijk aan vorig jaar. In de eerste maanden van het jaar werd in Europese lidstaten 424.000 ton afgezet, wat een fractie meer is dan in 2017 en 2018. De Verenigde Staten, Japan en Zwitserland zijn de 3 belangrijkste bestemmingen.

De afzet naar Japan steeg met 6% tot 57.000 ton. Dankzij een handelsdeal heeft Europa een concurrentievoordeel ten opzichte Verenigde Staten. Dit voordeel komt binnenkort waarschijnlijk (deels) te vervallen, gezien de Verenigde Staten en Japan kort geleden ook een handelsverdrag hebben gesloten.

Dit artikel hoort bij het abonnement Boerenbusiness Melk & Voer Pro. De komende periode kunt u de wekelijkse kaasanalyse van Boerenbusiness tijdelijk gratis ter kennismaking lezen.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden