Agrifoto

Inside Voer

Voermarkt wacht op oogst van snijmaïs

17 September 2019 - Kimberly Bakker

Het is rustig op de voermarkt en dat komt volgens handelaren met name doordat er gewacht wordt op de nieuwe oogst van snijmaïs. Hoewel er bijna geen product verhandeld wordt, zijn de eerste prijsindicaties al wel gegeven. Waar komen die op uit?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwachting was dat de eerste snijmaïs van de nieuwe oogst al op de markt te vinden zou zijn, maar niets blijkt minder waar. Hoewel er op dit moment wel gehakseld wordt, is er nog amper handel in nieuwe maïs. De diverse fouragehandelaren laten weten dat dit onder meer komt door de terughoudende sfeer in de markt, als gevolg van de hoge prijs van vorig jaar.

De eerste prijsindicaties voor dit jaar zijn dan ook iets lager en komen uit tussen €1,50 en €1,60 per procent droge stof. Dit komt neer op €45 tot €55 per ton franco boerderij. Daarnaast wordt een hectareprijs van €1.800 tot €1.900 genoemd. Doordat binnenkort nieuwe maïs op de markt verwacht wordt, staat de prijs van kuilmaïs/oude snijmaïs ietwat onder druk. Voor deze week blijft de prijs echter nog stabiel op €65 per ton franco boerderij.

Bierbostel iets omhoog
Er is vorige week iets meer vraag getoond naar bierbostel en Corngold. Doordat de aanvoer vanuit de brouwerijen wat minder wordt, lopen de levertijden van bierbostel iets op. Dit maakt de prijs met €0,05 stijgt naar €2,30 per procent droge stof, al worden hier en daar ook prijzen van €2,40 per procent droge stof genoemd. Daarentegen nemen de levertijden van Corngold juist weer af, waarmee deze momenteel 1 tot 2 weken bedragen. De prijs blijft staan rond €2,35 per procent droge stof.

Niet alleen naar bierbostel en Corngold is veel vraag, maar ook de vraag naar de aardappelproducten weer is toegenomen. Het probleem is echter dat bijvoorbeeld aardappelpersvezels en aardappelstoomschillen relatief lastig verkrijgbaar zijn in deze tijd van het jaar. Daarnaast speelt de kleine aardappeloogst van afgelopen jaar ook een grote rol in de schaarste. De prijs van aardappelstoomschillen ligt op dit moment rond de €2,15 per procent droge stof.

Weinig handel
Over het algemeen is echter weinig handel op de voermarkt. Zo blijft de prijs voor stro (zowel tarwe- als gerstestro) staan op €100 per ton franco boerderij en noteert weidehooi voor de derde week op rij €140 per ton franco boerderij. Daarnaast is er ook weinig handel in Engels raaigras en kuilgras. De prijzen voor deze producten blijven respectievelijk staan op €110 per ton franco boerderij en €50 per ton franco boerderij.

Kijk hier voor alle prijzen en mutaties.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox