Shutterstock

Analyse Countus Melkvee Index

Melkvee Index realiseert forse stijging

3 Oktober 2019 - Kimberly Bakker

Daar waar de Countus Melkvee Index de weg naar boven eind augustus nog voorzichtig inzette, zijn in de afgelopen 4 weken juist grote stappen gemaakt. Uit de prognose blijkt daarnaast dat deze stijging nog lang niet ten einde is.

De Countus Melkvee Index gaat sinds het begin van de maand september met rasse schreden omhoog. Over de afgelopen 4 weken is de Index dan ook met bijna 6 punten gestegen tot 92,8 punten, waarbij 100 punten als het langjarig gemiddelde geldt. Hoewel de Melkvee Index afgelopen jaar hoger was (met name door hogere melkprijzen), is de achterstand over de afgelopen weken wel fors verkleind.

Dat de Melkvee Index in de afgelopen weken fors opgekrabbeld is, komt met name door het feit dat melkveehouders minder hoge kosten hebben. Zo zijn de prijzen voor ruwvoer stabiel, daalt de prijs voor fosfaatrechten en waren ook de verschillende rundveebrokken in september goedkoper. Tegelijkertijd zijn de melkprijzen in de afgelopen weken relatief stabiel gebleven. De combinatie van stabiele inkomsten en lagere kosten zorgt voor het toegenomen rendement op het melkveebedrijf.

De Countus Melkvee Index noteert begin oktober 92,8 punten.

Verdere stijging verwacht
Als we kijken naar de prognose van de Countus Melkvee Index, dan wordt duidelijk dat de stijging (die half augustus is ingezet) voorlopig nog niet ten einde is. Hoewel het langjarig gemiddelde naar verwachting niet gehaald zal worden, is het wel opvallend dat de grafiek een stijgende lijn laat zien. Vorig jaar ging de Index vanaf deze week namelijk redelijk steil naar beneden. Dat kwam toentertijd onder meer doordat fosfaatrechten duur waren, terwijl de melkprijzen stabiel of neerwaarts tendeerden.

Dat de verwachting is dat de Melkvee Index dit jaar toch nog verder gaat stijgen, komt onder andere door het feit dat de melkprijzen van diverse zuivelverwerkers op de korte termijn nog geen aanstalten naar beneden maken. Arla heeft de prijs voor oktober zelfs verhoogd. Daarnaast wordt verwacht dat de brokprijzen en ruwvoernoteringen voorlopig onder het 5-jarig gemiddelde blijven, waardoor de kosten voor melkveehouders relatief laag blijven.

De stijging is voorlopig nog niet ten einde.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden